Για την επιτυχία του σατυρικού δράματος «Τάλως», που έγραψε στην κρητική διάλεκτο ο δικηγόρος Μιχάλης Σφακιανάκης (από το Τυμπάκι της Μεσαράς), ο οποίος και πρωταγωνιστεί στην παράσταση που ανέβασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, θα διαβάσετε σε άλλη σελίδα. Εμείς θα σταθούμε στο τέλος της παράστασης, μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα στο θίασο. Τότε που ο Μιχάλης Σφακιανάκης πήρε τον λόγο για να “συνομιλήσει” με αείμνηστους συναδέλφους του, που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του συλλόγου, τα τελευταία 30 χρόνια.
Τη μεγαλύτερη κουβέντα την έπιασε με το Γιώργο Μαρκόπουλο, τον σκηνοθέτη του Δικηγορικού Συλλόγου, που έφυγε από τη ζωή ως καταξιωμένος θεατράνθρωπος. «Γιώργη, απόψε εδώ έχουμε πολύ κόσμο, αγαπημένο. Έχουμε αντιδημάρχους, έχουμε αντιπεριφερειάρχες… Αυτοί, Γιώργη, είναι με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, σαν τον Χριστό με τον Αντίχριστο… Αύριο, θα έρθουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες είμαι σίγουρος. Σήμερα στείλανε τους “Αντί”» είπε με νόημα ο Μ. Σφακιανάκης.
Τους «έδωσε» στο κοινό…
Ωστόσο, στη συνέχεια ο συγγραφέας και πρωταγωνιστής του σατυρικού δράματος έγινε ακόμα πιο αιχμηρός, ακόμα πιο καυστικός, λέγοντας: «Αυτοί όμως, Γιώργη, που δεν ήρθανε και τους ευχαριστώ, τουλάχιστον εγώ από την ψυχή μου που δεν ήρθαν, είναι η τεχνική ηγεσία του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Διότι η απουσία τους, Γιώργη, απέδειξε και δικαίωσε τις απόψεις σου για τον πολιτισμό στο Ηράκλειο και το θέατρο. Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι που είναι εδώ δεν θα το εκλάβουν ως κακή κριτική. Θα καταλάβουν ότι μπορεί ο Μαρκόπουλος να ήταν σκληρός στις απόψεις του, αλλά είχε απόλυτο δίκιο.
Εδώ είναι ο δεύτερος παράγοντας του θεάτρου, το κοινό, το οποίο κοινό δεν απαιτεί έργα ελίτ, απαιτεί έργα που να μιλάνε στην ψυχή του». Η συγκεκριμένη αναφορά του- εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένου- Μιχάλη Σφακιανάκη, συζητήθηκε έντονα κατά την αποχώρηση των θεατών, πολλοί εκ των οποίων χειροκρότησαν τα παραπάνω λόγια. Τα «καρφιά» του Μιχάλη Σφακιανάκη προφανώς και έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες, ενώ το σχόλιο του για το «ελίτ έργο» είναι αμιγώς πολιτικό και άρρηκτα συνδεδεμένο με το ιδεολογικό του πρόταγμα.
Πηγή: patris.gr