Τα βλαστικά στάδια της ελιάς για την ποικιλία Κορωνέικη στην Κρήτη, σύμφωνα με το από 12-04-24 τεχνικό δελτίο ελιάς του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου (ΠΚΠΦΗ) έχουν ως εξής:
Στις Πρώιμες περιοχές η άνθηση βρίσκεται στα στάδια: Φούσκωμα-Κρόκιασμα ανθοταξιών-Έναρξη άνθισης
Στις πολύ Πρώιμες παραλιακές περιοχές παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανομοιομορφία σταδίων σε σχέση με τις πρώιμες περιοχές
Στις Μεσοπρώιμες περιοχές η άνθηση βρίσκεται στα στάδια του σχηματισμού ανθοταξιών-φούσκωμα των ανθέων.
Στις Oψιμες περιοχές αρχίζει με σχηματισμό των ανθοταξιών.
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ(Prays oleae)
Στο δίκτυο παγίδων φερομόνης πρώιμων περιοχών η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς εξελίσσεται με αξιόλογους πληθυσμούς. Αυτή την εποχή οι προνύμφες τρέφονται στα κλειστά και στα ανοιχτά άνθη. Όταν η ανθοφορία είναι ικανοποιητική τότε η πραγματική ζημιά στην παραγωγή δεν είναι σημαντική επειδή στην ελιά ένα μικρό ποσοστό, μόλις 3-5% των ανθέων, εξασφαλίζει μια καλή καρποφορία. Σοβαρές προσβολές παρατηρούνται όταν η ανθοφορία είναι μέτρια έως μικρή.
Οδηγίες:
Στις πολύ πρώιμες παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές συστήνεται αντιμετώπιση με εκλεκτικά εγκεκριμένα σκευάσματα σε ελαιώνες με μέτρια ή χαμηλή ανθοφορία στο διάστημα από το άνοιγμα των ανθέων μέχρι λίγο πριν την πλήρη άνθιση. Στους ελαιώνες με μεγάλη ανθοφορία δε χρειάζεται να γίνει καμία επέμβαση στη γενιά αυτή.
Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως μεγέθους της ανθοφορίας συστήνεται επέμβαση όταν έχουν ανοίξει 5-25% των ανθέων με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) και επανάληψη. Στόχος είναι η έγκαιρη καταπολέμηση της ανθόβιας γενιάς καθώς ο βάκιλος είναι αποτελεσματικός μόνο στις προνύμφες. Δεν συστήνονται εφαρμογές βακίλου στην καρπόβια γενιά γιατί οι προνύμφες εισέρχονται αμέσως στον μικρό καρπό, χωρίς να περιφέρονται για να καταναλώσουν το εντομοπαθογόνο βακτήριο.
Επισήμανση:
Η ανθοφορία συμπίπτει με περίοδο έντονης δραστηριότητας των περισσότερων ωφέλιμων εντόμων (παρασιτοειδή, αρπακτικά) που μειώνουν σημαντικά τους πληθυσμούς του εντόμου (προνύμφες, αυγά). Προτείνεται γενικότερα η χρήση μικροβιακών σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εγκεκριμένου εκλεκτικού εντομοκτόνου.
Ενημέρωση:
Οδηγίες για περιοχές μέσης πρωιμότητας και όψιμες περιοχές θα δοθούν σε επόμενα Δελτία.
Με την συνεργασία της ΔΑΑΚ Χανίων λαμβάνονται τα δεδομένα για την ελιά στην Π.Ε. Χανίων.
ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ(ψύλλα) (Euphyllura phillyreae)
Είναι μυζητικό έντομο που προσβάλλει τις ανθοταξίες. Οι προνύμφες εκκρίνουν λευκές κηρώδεις ουσίες (βαμβακάδα) που μαζί με κολλώδες μελίτωμα καλύπτουν τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ανθοταξίες. Προνύμφες και ενήλικα μυζούν τους χυμούς και παρεμποδίζουν την άνθιση και τη γονιμοποίηση των ανθέων.
Οδηγίες:
Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες μειωμένης ανθοφορίας και έντονης προσβολής ( άνθη καλυμμένα με βαμβακάδα να ξεπερνούν το 30%). Επεμβάσεις που γίνονται για άλλα έντομα καταπολεμούν και τη βαμβακάδα με προσθήκη παραφινικού λαδιού. Στην εφαρμογή πάντα χρειάζεται προσοχή στη θερμοκρασία, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30o C.
Χρησιμοποιείτε σκευάσματα φυτοπροστασίας με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul στις επιλογές: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΕΝΤΟΜΟ (Εχθρό) ή ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΑΣΘΕΝΕΙΑ επιλέγοντας την καλλιέργεια της ελιάς μπορείτε να ενημερώνεστε για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων. Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφεύγετε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού και αποφεύγετε να ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή βροχή.
Πηγή: sedik.gr