Περισσότεροι από σαράντα δήμαρχοι απ’ όλη τη χώρα, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ζητούν την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων τους, οι οποίες πλήττονται από έλλειψη προσωπικού ιδιαίτερα μετά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων.
Από τον δήμο Σουφλίου μέχρι τον δήμο Φαιστού και από τον δήμο Κόνιτσας μέχρι τον δήμο Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν προσλήψεις. Τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι οι ελλείψεις, ιδιαίτερα στις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, δεν επιτρέπουν να επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν σε Ελλάδα και ΕΕ και να προχωρήσουν στην υλοποίηση έργων τα οποία χρειάζονται οι περιοχές και οι δημότες τους.
Αλ. Χαρίτσης: «Πρόγραμμα χιλιάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ»
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η δική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι να της εξασφαλίσουμε τα μέσα που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει τον κρίσιμο αυτόν ρόλο» τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, εξηγώντας ότι: «Για τον σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο ΦιλόΔημος, για τη στοχευμένη ενίσχυση των ΟΤΑ με πρόσθετους πόρους και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χιλιάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που αντιμετωπίζει τη μεγάλη και χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών τους».
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο λέει «Με το παρόν πολυνομοσχέδιο προχωράμε σε μια σειρά ρυθμίσεις που εγγυώνται την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Διασφαλίζουμε λοιπόν, ότι θα αναλάβουν κανονικά υπηρεσία οι οκτώ και πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την ύδρευση, μόλις αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες του ΑΣΕΠ, αλλά και ότι οι ΟΤΑ θα μπορέσουν να καλύψουν και αυτό το καλοκαίρι, ζωτικής σημασίας, εποχικές ανάγκες τους, στην πυροπροστασία, σε ναυαγοσώστες, στα ΚΑΠΗ και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες».
Ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει και την αποκατάσταση αδικιών που έχουν γίνει: «Τέλος, αποκαθιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που επλήγησαν βάναυσα από τις αντεργατικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη το 2014. Γιατί στη δική μας λογική, ισχυρή Αυτοδιοίκηση σημαίνει επαρκώς στελεχωμένη Αυτοδιοίκηση, με προσωπικό που εργάζεται σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει διάταξη με εξαιρέσεις στην αναστολή προσλήψεων στους ΟΤΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Ο λόγος στους δημάρχους
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε δημάρχους σε όλη την Ελλάδα και με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τους κάλεσε να τοποθετηθούν για το κρίσιμο ζήτημα των προσλήψεων στους ΟΤΑ.
Τι λένε οι δήμαρχοι της περιοχής που μίλησαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης
«Η πρόσληψη στους ΟΤΑ είναι μεγάλη ανάγκη και αποτελεί ένα στοίχημα. Να φανταστείτε ότι με την ανάληψη καθηκόντων μου, την πρώτη κιόλας ημέρα, με την κινητικότητα, έφυγαν 10 άτομα από την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία, τα οποία δεν επανήλθαν. Αυτή την ώρα στο δήμο Φαιστού υπάρχει μια τεχνική υπηρεσία υποστελεχωμένη και μια οικονομική υπηρεσία, ουσιαστικά, ανύπαρκτη. Καθίσταται σαφές ότι με τέτοια κατάσταση δεν μπορούν να υλοποιηθούν μελέτες που ήδη υπάρχουν. Δεν έχω προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών και χρησιμοποιώ εξωτερικούς συνεργάτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την τεχνική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή έχω χρήματα από προγράμματα και από χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν μπορώ, λόγω αυτής της αδυναμίας, να υλοποιήσω έργα. Δεν μιλάω για την καθαριότητα, αυτό είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται».
Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης
Στον δήμο Αγίου Βασιλείου, ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ζητάει 12 προσλήψεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ομαλή λειτουργία του δήμου ο οποίος όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έχει ωφεληθεί πολύ από το πρόγραμμα Φιλόδημος. «Μας έχει βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό. Έχουμε εντάξει 8 εκατομμύρια ευρώ, αναμένουμε νέες εντάξεις, αλλά το βασικό είναι η στελέχωση των υπηρεσιών μας. Είναι επιβεβλημένες διότι ο δήμος υπολειτουργεί. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην τεχνική υπηρεσία όπως και στην οικονομική. Το διοικητικό δεν το υποβαθμίζω διότι και εκεί έχουμε ελλείψεις, όμως στην τεχνική και οικονομική όταν υπολειτουργούμε δημιουργείται ένας φαύλος αρνητικός κύκλος και στην αποτελεσματικότητα και στη σχέση δήμου πολιτών». Όπως ανέφερε μάλιστα ο δήμος χωλαίνει στο ζήτημα της αποκομιδής και αν αθροιστούν οι ανάγκες τους οι άμεσες σε προσωπικό ο κ. Ταταράκης κάνει λόγο για δώδεκα άτομα: «…που είναι όμως για το μίνιμουμ της λειτουργίας μας. Για να πούμε ότι λειτουργούμε χωρίς να αφήνουμε πίσω μας σοβαρά θέματα και ευκαιρίες».
Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός
Στον δήμο Αμαρίου, στον τομέα της καθαριότητας, υπηρετούν ένας οδηγός και ένας υπάλληλος καθαριότητας. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός, υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις που φτάνουν στον αριθμό των δέκα ατόμων για να μπορέσει ο δήμος να λειτουργήσει. «Αντιμετωπίζουμε θέμα σοβαρό στην τεχνική υπηρεσία με τους μηχανικούς, στην οικονομική υπηρεσία, στους εξωτερικούς τεχνικούς για ύδρευση και έχουμε φτάσει σε σημείο να προσπαθούμε να καλύψουμε ανάγκες χωρίς να διαθέτουμε εργατικό προσωπικό». Παράλληλα, επαναφέρει τη δυνατότητα που υπήρχε στους δήμους πριν το 2010 με τη δικαιολόγηση μεροκάματων τα οποία διέθεταν οι δήμοι σε ανθρώπους κυρίως εκείνους που βοηθούσαν στην καθαριότητα, στον καθαρισμό κοιμητηρίων. «Τα μεροκάματα καταργήθηκαν λόγω των μνημονίων και έκτοτε όλοι οι δήμοι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα διότι χρειάζεται να γίνει ανάθεση και λόγω γραφειοκρατίας πολλές εργασίες πηγαίνουν πίσω ή δεν γίνονται καθόλου» τόνισε στο Πρακτορείο ο κ. Μουρτζανός.