Με μεγαλοπρέπεια τιμάται ο Άγιος Παντελεήμονας στη Μεσαρά, με πολλές εκκλησίες αλλά και ξεχωριστά προμηνύματα.
Στην Απόλυχνο
Ένα από αυτά είναι στην Απόλυχνο, όπου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς απ΄ όλη τη Μεσαρά. Μάλιστα πολλοί έχουν τάξιμο και πηγαίνουν με τα πόδια στην εκκλησία… Ο ιερός ναός βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη ρεματιά με πλούσια βλάστηση και πλατάνια, ενώ υπάρχει μια πηγή με καθαρότατο νερό…
Στον Πρινιά
Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο στο βορειότερο και ψηλότερο σημείο του υψώματος της Πατέλας του χωριού Πρινιά.
Πλήθος κόσμου μαζεύεται κάθε χρόνο το απόγευμα της 26ης και το πρωί της 27ης Ιουλίου για να γιορτάσουν μαζί την γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα.
Γοητευμένος ο επισκέπτης από το μαγικό αυτό μέρος, μπορεί να ατενίσει σχεδόν και τις 4 μεριές του ορίζοντα, από τους πρόποδες του Ψηλορείτη δυτικά το Ηράκλειο στα βόρεια και στα ανατολικά την αρχή του οροπεδίου του Λασιθίου.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μετά τον εσπερινό, το παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού του Πρινιά την προηγούμενη βραδιά (26η Ιουλίου).
Πηγή: rizinia.com
Στον Κομμό
Ο Άγιος Παντελεήμων στον Κομμό ανήκει στην ενορία Πιτσιδίων. Κτίστηκε κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας 1920-1922, ύστερα από έρανο που έκαμαν οι γυναίκες των Πιτσιδίων.
Στις 27 Ιουλίου, που εορτάζεται ο Άγιος Παντελεήμων, στην εκκλησία του στον Κομμό γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με συμμετοχή όχι μόνο Πιτσιδιανών, αλλά και πιστών από τα όλα κοντινά χωριά,
Στο Χάρακα
Ο Ιερός ενοριακός Ναός Αγ. Παντελεήμονα στο Χάρακα είναι δίκλιτη βασιλική με τοξωτές καμάρες και στα δύο κλίτη. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον ιαματικό Άγιο Παντελεήμονα, όπου και τελούνται οι λειτουργίες των Κυριακών καθώς και των μεγάλων εορτών. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο. Το κλίτος του Αγίου Παντελεήμονος περιστοιχίζεται από τρία βυζαντινά μνημεία (Άγιος Ιωάννης, Αγία Παρασκευή και Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και είναι κάτω από την σκιά του περίφημου Χαρακιού με προϊστορικά, κλασικά, βυζαντινά και βενετικά δείγματα πολιτισμού.
Ο Ι. Ν. του Αγίου Παντελεήμονος με τα αρχιτεκτονικά δεδομένα που παρουσιάζει χρονολογείται τον 18ο αιώνα (δίκογχος, οξυκόρυφα τόξα στις καμάρες, διπλή είσοδος δυτικά με αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά περιθυρώματα, σκαλιστοί κίονες στις γωνίες καθώς και διακοσμητικά λιθανάγλυφα). Διαθέτει ένα από τα σπουδαιότερα ανάγλυφα ξυλόγλυπτα τέμπλα της Κρήτης (Έργον Εμμ. Ψαράκη, δαπάνη της κοινότητος της κώμης ταύτης, 1910) με συνθέσεις και παραστάσεις από την Αγία Γραφή.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τις εικόνες του τέμπλου υπογράφουν οι ποιο γνωστοί ζωγράφοι του 19ου αιώνα. Αντώνιος Βεβελάκης, Ιωάννης Σταθάκης, Στέφανος, Εφραίμ.