Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανοίγει δρόμο αποπληρωμής των «κόκκινων δανείων» για να σταματήσουν οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας
Της ΦΑΙΔΡΑΣ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ (*)
Με τις ειδήσεις για πλειστηριασμούς σε σπίτια ανθρώπων που δίνουν μάχη για την επιβίωση να διαδέχονται η μία την άλλη καθημερινά, οι εξαγγελίες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης αποκτoύν καθοριστικό χαρακτήρα ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Η δέσμευση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που μπορεί να σώσει τα σπίτια πολλών συμπολιτών μας, θα αποτελέσει βάση συζήτησης για μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο για την απόφαση της ψήφου.
Η καταστροφική πολιτική για το μέσο πολίτη που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής της αποδεικνύεται εύκολα και από τους αριθμούς… Το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται πλέον σε 111 δισ. ευρώ, περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν κατασχεθεί. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, δημιουργήθηκε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που είναι αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να ευνοήσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας.
Κι όμως, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και βασικά στελέχη της κυβέρνησης εξακολουθούν να κατηγορούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι δήθεν εκείνη οδήγησε τα κόκκινα δάνεια στα χέρια των funds, παραβλέποντας ότι επρόκειτο για μνημονιακές δεσμεύσεις μια χώρας που «φρόντισαν» να πτωχεύσουν εκείνοι με την καταστροφική πολιτική τους. Παραβλέπουν ακόμα πως, με τον πτωχευτικό Κώδικα που θεσμοθέτησαν το 2020, καταργήθηκε οριζόντια η προστασία της κύριας κατοικίας. Επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όταν εκείνοι «έστησαν» τον εξωδικαστικό μηχανισμό με τον οποίο οι πολίτες αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, επειδή δεν δεσμεύονται ούτε οι τράπεζες ούτε τα funds να μπουν στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Θέλουν να ξεχάσουμε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «εξασφάλισε» τη μεταβίβαση των δανείων σε funds, με βάση παλαιότερο νόμο του 2003, στον οποίο δεν προβλέπεται υποχρέωση να προηγείται πρόταση ρύθμισης προς τον δανειολήπτη και δεν φορολογούνται τα funds και οι «μεσολαβητές» για τις ενέργειές τους.
Οι λύσεις που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και θα υποχρεώνουν τους πιστωτές να μπαίνουν στη διαδικασία της ρύθμισης, ενώ θα θεσπίσουν συγκεκριμένους κανόνες στη λειτουργία των funds. Η πρόταση αφορά σε κάθε φυσικό πρόσωπο, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι απλές και αυτονόητες, χωρίς παραθυράκια και αποκλεισμούς. Όποιος αποδεικνύει αδυναμία αποπληρωμής, έχει μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% και η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, θα μπορεί να σώσει την περιουσία του.
Με τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κανένας -είτε είναι φίλος, είτε πολιτικός αντίπαλος- δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η λύση που προτείνει είναι νεφελώδης ή αόριστη, καθώς προβλέπονται αναλυτικές διαδικασίες ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε πολίτη. Παράδειγμα, οι δύο εναλλακτικές για τη ρύθμιση του χρέους:
- Η μία θα προβλέπει τη δυνατότητα διαγραφής του δανείου σε ποσοστό από 40% έως 60% και κρατική επιδότηση ως 50% του υπολοίπου, για όποιον μπορεί να επιλέξει μια σύντομη διάρκεια αποπληρωμής.
- Η δεύτερη επιλογή, για εκείνους που θα επιλέξουν μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής, θα προβλέπει την καταβολή του 100% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αλλά με σταθερό επιτόκιο 2%.
Επιπλέον, σε αντιδιαστολή με όσα συμβαίνουν σήμερα που τα σπίτια των πολιτών οδεύουν στην κατεύθυνση της ρευστοποίησης με χαρακτηριστική ευκολία από τα funds, θα δοθεί δυνατότητα στους δανειολήπτες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αν για οποιοδήποτε λόγο οι δανειστές «αποφύγουν» τη διαδικασία στον εξωδικαστικό διακανονισμό.
Η «Δικαιοσύνη παντού» δεν είναι προεκλογικό σύνθημα, είναι η πολιτική επιλογή της αριστερής πρότασής μας για την επόμενη μέρα. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 21 Μαΐου η πρόταση αυτή, που αφορά στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, θα είναι ο πρώτος νόμος της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος. Η συγκεκριμένη πρόταση θα αποτελέσει από την πλευρά μας βασικό σημείο αλλά και προϋπόθεση προγραμματικής συμφωνίας των προοδευτικών δυνάμεων.
(*) Η Φαίδρα Καρούτσου είναι υποψήφια βουλευτής νομού Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δικηγόρος – φιλόλογος.