Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Ιατρικής σε συνεργασία με το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς θα υλοποιήσει το δεύτερο μέρος του προγράμματος εκδηλώσεων που εντάσσονται στο εγκεκριμένο από την Περιφέρεια Κρήτης πρόγραμμα με τίτλο: «Ημέρες Λεβήνας: Υγεία Πολιτισμός- Άνθρωπος – Φύση”, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα ακόλουθα εγκεκριμένα από το Υ.ΠΑΙ.Θ./Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ιατρικής για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
1.«Βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης για τα φαρμακευτικά- αρωματικά φυτά της Κρήτης και τα φαρμακευτικά φυτά από το Ασκληπιείο και τον Κήπο του Ιπποκράτη» / «Βιωματικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για τα Αρχαία Ιατρικά Εργαλεία»
Υλοποίηση του κυρίως προγράμματος:
- Α. Kαλλιτεχνικό εργαστήρι: Με προσαρμογή του εργαστηρίου ανάλογα με τις ηλικίες των μαθητών, οι μαθητές χωρίζονται σε μικρές ομάδες όπου σχεδιάζουν και φιλοτεχνούν φαρμακευτικά φυτά από τα Ασκληπιεία και τον Κήπο του Ιπποκράτη. Οι μαθητές αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, έχοντας μυηθεί στην ιστορία και τη σημασία της φύσης και των φυτών για την ιατρική και φαρμακευτική επιστήμη αλλά και τη διατροφή.
- Β. Kαλλιτεχνικό εργαστήρι: Οι μαθητές ανακαλύπτουν τη χρήση των ιατρικών εργαλείων μέσα στους αιώνες μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και κατασκευές φιλοτεχνώντας και τα δικά τους αρχαία ιατρικά εργαλεία από συνθετικά υλικά και μέσω της χαρακτικής ως τυπογραφικής τέχνης. Ένα εργαστήρι, που βοηθάει τους μαθητές να αντιλαμβάνονται τη διαχρονική χρήση ιατρικών μεθόδων και εργαλείων και να καλλιεργούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τη συνεργατικότητα και την επινοητικότητα τους.
Συμμετέχοντες μαθητές σε ομάδες: 15 (κατά προσέγγιση)
Τάξεις : Α΄-Στ΄ Δημοτικού
Ενδεικτική διάρκεια προγράμματος: 90’
Καλωσόρισμα- Αφόρμηση – Ξενάγηση : 30΄
Εκπαιδευτική δράση: 45΄
Συνολική θεώρηση: 15΄
- «Δημιουργικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με αφετηρία την αρχαία ελληνική Ιατρική».
Υλοποίηση του κυρίως προγράμματος.
Επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια κλιμακούμενης δυσκολίας αξιοποιούν βιωματικά τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από την παρουσίαση.Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και μυούνται μέσα από τα παιχνίδια στον κόσμο των φαρμακευτικών φυτών.
- Φαρμακευτικά Φυτά από το αρχαίο Ασκληπιείο και τον κήπο του Ιπποκράτη ζωντανεύουν μέσα από τις πρωτότυπες εικαστικές κάρτες του Μουσείου Ιατρικής σε ένα παιχνίδι γνώσεων και αντιστοιχίσεων. Ο λαβύρινθος σαν αρχετυπικό σύμβολο του μινωϊκού πολιτισμού αξιοποιείται για να ζωντανέψει, μέσα από το παιχνίδι, την περιπέτεια της ασθένειας και ίασης. Τα βότανα-φάρμακα έχουν σημαντική θέση σ’ αυτή την περιπέτεια. Τα παιδιά κατά ομάδες κινούνται με τα πιόνια τους στο λαβύρινθο, προσπαθούν να παρακάμψουν τα εμπόδια και με τη βοήθεια επιλεγμένων φαρμακευτικών φυτών να φτάσουν στην ίαση που ισοδυναμεί με την έξοδο από το Λαβύρινθο.
- Το φίδι, σύμβολο της ιατρικής από την εποχή του Ασκληπιού γίνεται οδηγός σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που στόχο έχει να μυήσει τους μαθητές στον κόσμο των φαρμακευτικών φυτών.
Συμμετέχοντες μαθητές σε ομάδες: 15 (κατά μέσον όρο)
Τάξεις: A΄ – Στ’ Δημοτικού
Ενδεικτική διάρκεια προγράμματος: 60΄
Καλωσόρισμα- Αφόρμηση: 15΄
Εκπαιδευτική δράση: 45΄
- «Από τον Ασκληπιό στον Ιπποκράτη: Ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική ιατρική.»
Υλοποίηση του κυρίως προγράμματος.
Στο συναρπαστικό διαχρονικό ταξίδι αντιμετώπισης της ασθένειας και του πόνου, τα Αρχαία Ασκληπιεία αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό. Θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας που άσκησαν τις ιατρικές τέχνες για πολλούς αιώνες, καλούνται να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας και τις μεθόδους θεραπείας από τους αρχαίους πολιτισμούς.
Μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό του Μουσείου, οι μαθητές γνωρίζουν στοιχεία της Ιπποκρατικής Ιατρικής που διατηρούνται ως σήμερα.
Για τους μαθητές το παιχνίδι ξεκινάει με αποκαλυπτικό τρόπο με την παρουσίαση της μουσειοσκευής του ΜΙΚ για την αρχαία ελληνική ιατρική. Ένα αρχαίο Ασκληπιείο ξεδιπλώνεται μέσα από τα σύμβολα του και τις απεικονίσεις του. Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προπλάσματα και αντίγραφα αρχαίων ιατρικών εργαλείων , αναπαράσταση της δομής ενός αρχαίου Ασκληπιείου, ενός φαρμακείου του 19ου αιώνα κλπ.
- Μουσικοκινητικό εργαστήρι: Στο πλαίσιο του μουσικοκινητικού εργαστηρίου, οι μαθητές συμμετέχουν σε ένα τελετουργικό δρώμενο, όπου τα παιδιά θα ενσαρκώνουν τους ρόλους των ιερέων-ιατρών αλλά και των ικετών -ασθενών.Μέσα από μία σκηνή τελετουργίας τα παιδιά αποτίουν φόρο τιμής στη φύση και τις δυνάμεις της.
Συμμετέχοντες μαθητές σε ομάδες:15 (κατά μέσον όρο)
Τάξεις : Γ΄-Στ΄ Δημοτικού
Ενδεικτική διάρκεια προγράμματος: 60’
Καλωσόρισμα- Αφόρμηση : 15΄
Εκπαιδευτική δράση: 45΄
Επικοινωνία: Γαργανουράκη Αθηνά, Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, τηλ : 2810-394810, e-mail: athena.gar@med.uoc.gr