Υλικά
Για τη γέμιση
½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1½ κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια (σαν χοντρό κιμά)
½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κιλό πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
350γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
½ φλιτζάνι πλιγούρι
ξύσμα από 1 λεμόνι
3 αβγά
αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουτ. σούπας τσικουδιά ή τσίπουρο
αλεύρι όσο πάρει (για να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη)
Διαδικασία
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά να κάψει. Τοποθετείτε μέσα το κρέας και το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρείτε το κρέας από την κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα και σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο. Βάζετε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 3-4 λεπτά.
Προσθέτετε τον άνηθο και το μαϊντανό, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Προσθέτετε τότε το τυρί, το πλιγούρι και τα αβγά και κάνετε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.
Στο μεταξύ έχετε ετοιμάσει τη ζύμη ως εξής: Αναμιγνύετε το νερό με το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη σε λεκανίτσα. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι -όσο σηκώσει η ζύμη- ανακατεύοντας στην αρχή και ζυμώνοντας στη συνέχεια, μέχρι να πάρετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα να είναι ελαφρώς μικρότερο) και τα ανοίγετε σε δύο φύλλα. Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε μέτριο ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο, καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα και αφήνοντας να εξέχει η παραπανίσια ζύμη.
Απλώνετε μέσα στο ταψί τη γέμιση, φέρνετε προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει και σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο. Χαράζετε με ένα μυτερό μαχαιράκι μόνο την επιφάνεια της πίτας και την ψήνετε στον φούρνο περίπου για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Πηγή: olivemagazine.gr/ – Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή