Το υψηλό οικονομικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να στάθηκε αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε το αυτονόητο: Τον αναξιοποίητο πλούτο που διαθέτει η χώρα μας. Και βέβαια δεν είναι άλλος, από τη δυνατότητά μας να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε), στην αντλησιοταμίευση, στην αποθήκευση ενέργειας.
Παρόλα αυτά καιρό τώρα επικρατούσε η γνωστή ελληνική αδράνεια, με αποτέλεσμα να συντηρείται η υστέρηση. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά και γίναμε δέσμιοι ιδεοληπτικών αντιλήψεων και τοπικών μικροσυμφερόντων. Έτσι ετερόκλητες και περιθωριακές μειοψηφίες στέρησαν στον τόπο μας την ευκαιρία να ακολουθήσει το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι περιβαλλοντιστές των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων
Εύλογο ήταν σφυρίζοντας αδιάφορα, να φθάσουμε στο σημείο όπου η εξάρτησή μας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα να εκτιναχθεί στα ύψη. Μάλιστα σε μία εικοσαετία διευρύναμε την απόκλισή μας κατά 30% από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τη στιγμή δε, που μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε κοινοτικά κονδύλια αλλά και εγχώρια επενδυτικά σχέδια για την καθαρή ενέργεια.
Εν τούτοις η πλειονότητα της πολιτικής τάξης αλλά και αρκετές δημοτικές αρχές, όχι μόνο αδιαφόρησαν για την ενεργειακή μας ανεπάρκεια, αλλά συντάχθηκαν και με τις ανερμάτιστες αντιδράσεις ορισμένων. Αρκεί να θυμηθούμε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, έδωσαν μάχες χαρακωμάτων μαζί με τους δήθεν υπερασπιστές των γυπαετών. Αλλά και με τους περιβαλλοντιστές των ορυκτών καυσίμων, του λιγνίτη και του πετρελαίου.
Η στροφή της Κρήτης στην πράσινη ενέργεια
Τώρα που εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης, βιώνουμε το υψηλό τίμημα του ενεργειακού κόστους, ωρίμασαν οι συνθήκες για μια αποφασιστική στροφή στην πράσινη ενέργεια. Με άλλα λόγια, τώρα που έχουν καταρριφθεί οι ανήκουστες αγκυλώσεις και οι αναχρονισμοί του παρελθόντος, αλλά και οι εσκεμμένες συκοφαντίες και τα ψέματα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος. Ουσιαστικά είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την αυτοπαραγωγή και εξοικονόμηση της καθαρής και φθηνής ενέργειας.
Η Κρήτη διαθέτοντας μοναδικό γεωγραφικό ανάγλυφο, συνδυάζει βουνά, νερά, ήλιο και αέρα. Η πραγματικότητα αυτή συνιστά ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο της επιτρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πράσινες επενδύσεις, κάνοντας πράξη την αειφόρο ανάπτυξη.
Η πρόσφατη έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίησή του. Με το συγκεκριμένο έργο το νησί μας μπαίνει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, μιας και συνδυάζει την παράγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω άντλησης και ταμίευσης.
Πρόκειται για μια πράσινη επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ και στηρίζεται στη συνέργεια ιδιωτικού τομέα, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και δημοσίου, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ).
Πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο
Αξιοσημείωτο είναι ότι έπειτα από πολύχρονες δυστοκίες, ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου ξεμπλοκάρει με διαδικασίες fast track. Η ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος των Ποταμών, όπως έχει τονισθεί επανειλημμένως από ειδικούς και αλλά από ευρωπαίους αξιωματούχους που ασχολούνται με τα ενεργειακά, είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πράσινο φως που δόθηκε για τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου, είναι η απαρχή για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία από τα εισαγόμενα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Το βέβαιο είναι πως αξιοποιώντας τον πλούτο μας με τις Α.Π.Ε, προστατεύουμε το περιβάλλον, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Και ταυτόχρονα έχουμε στη διάθεσή μας καθαρή και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Πηγή: cretalive.gr