Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (17.06.2022) άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Power Pass και την υποβολή αιτήσεων για να πάρουν οι καταναλωτές αποζημίωση έως 600 ευρώ για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν από την 1η Δεκέμβριο του 2021 έως την 31η Μαΐου του 2022.
Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ.
Προς το παρόν αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1.
Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού πρώτα αφαιρεθούν από αυτές επιδοτήσεις του κράτους και πιθανές επιδοτήσεις από τους παρόχους.
Η πλατφόρμα για το Power Pass θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 Ιουνίου.
Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως και τις 15 Ιουλίου.
11 ερωταπαντήσεις για το Power Pass
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες;
Ο δικαιούχος θα εισέρχεται στην εφαρμογή Power Pass με τους κωδικούς του Τaxisnet. Αμέσως μετά, θα εμφανίζονται τα στοιχεία που θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, ήτοι η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και ο αριθμός του «ρολογιού» ηλεκτροδότησης – είτε του ίδιου του αιτούντα είτε του προστατευόμενου προσώπου.
Εφόσον τα στοιχεία είναι ορθά, τότε ο πολίτης θα κάνει κλικ στο πεδίο «επιβεβαίωση» ώστε να δηλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή δύο εβδομάδες για να υποβάλουν αίτηση οι πολίτες.
Ποιοι δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση;
Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ.
Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα προκύπτει όταν από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 (εισοδήματα 2020) αφαιρεθούν οι φόροι (φόρος που αναλογεί, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος).
Έτσι, δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 45.000 ευρώ.
Τι ποσό θα λάβουν οι δικαιούχοι;
Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά μήνα άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.
Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης;
Βασική προϋπόθεση είναι η φορολογική δήλωση. Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021.
Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να είχε υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.
Τι ισχύει για τους νέους φορολογούμενους;
Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος.
Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.
Οι φοιτητές – εξαρτώμενα μέλη οικογένειας δικαιούνται αποζημίωση;
Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας οι οποίοι έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη:
- Να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
- Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
- Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία τους.
Τι ισχύει για τις περιπτώσεις όπου τα νοικοκυριά διαθέτουν κοινό ρολόι;
Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.
Το ποσό της ενίσχυσης μπορεί να κατασχεθεί από την εφορία;
Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα.
Όσοι έχουν αλλάξει κατοικία πώς θα μπορούν να λάβουν την ενίσχυση;
Για όσους άλλαξαν κατοικία το διάστημα στο οποίο αναφέρεται η επιδότηση, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία στην οποία διαμένουν ως πρώτη κατοικία.
Πηγή: in.gr