Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και εφόσον εξελιχθεί ομαλά η καλλιεργητική περίοδος, η παραγωγή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με την περσινή, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από τα 4 μέχρι τα 6 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ξεπερνούσαν ακόμη και τα 9 ευρώ.
Σήμερα οι τιμές στην πλειονότητα των ελαιόλαδων κυμαίνεται από τα 11 έως 16 ευρώ το λίτρο, τιμές ιδιαίτερα υψηλές.
Εάν ολοκληρωθεί η συγκομιδή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε 3 περίπου μήνες, χωρίς προβλήματα και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 τόνους, τότε θα υπάρξει και μείωση της τιμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αποκλιμάκωση τιμών όμως που θα φανεί προς το τέλος του χρόνου, οπότε και οι περισσότερες εταιρείες εκτιμάται θα τυποποιήσουν με την νέα σοδειά ελαιόλαδου.
Στην μείωση της τιμής του ελαιόλαδου, εκτός από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής θα συμβάλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ισπανία, σε πάνω από 1 εκατ. τόνους, από 850.000 τόνους πέρυσι. Αυξημένη κατά 20% περίπου αναμένεται να είναι και η παραγωγή ελαιόλαδου στην Πορτογαλία, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει στους 200.000 τόνους φέτος από 145.000 τόνου πέρυσι.
Στον αντίποδα, ωστόσο έντονο προβληματισμό επικρατεί η αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή του ιταλικού ελαιόλαδου, μιας χώρας που καταναλώνει 50.000 με 60.000 τόνους ελαιόλαδου τον μήνα. Μια ποσότητα ιδιαίτερα μεγάλη αν αναλογισθεί ότι η ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου στην χώρα μας, σε μια καλή χρονιά, φτάνει τους 300.000 τόνους. Φέτος η παραγωγή του ελαιόλαδου εκτιμάται ότι δεν ξεπεράσει τους 260.000 με 290.000 τόνους από 330.000 που ήταν η παραγωγή την προηγούμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου πραγματοποιείται από τις μεσογειακές χώρες με το 45% να γίνεται μόνο από την Ισπανία.
Αυξημένη παραγωγή
Αναλυτικότερα, φέτος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή του ελαιόλαδου στην χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει του 250.000 τόνους και πολύ πιθανόν να φτάσει και τους 280.000 τόνους, από 150.000 τόνους πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης άνω του 50%. Φυσικά η παραγωγή ελαιόλαδου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα σε όλες τις περιοχές της χώρες με τους ελαιοπαραγωγούς να προσδοκούν ότι θα κυλίσει ομαλά η συγκομιδή της φετινής σοδειάς και με τα σημερινά δεδομένα όμως, όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι.
Τόνωση της κατανάλωσης
Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ελαιόλαδου θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει και αύξηση της κατανάλωσης, καθώς αρκετοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε άλλα είδη ελαίων, με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση του ελαιόλαδου έχει μειωθεί σε ποσοστό που προσεγγίζει ακόμη και το 40%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποθέματα ελαιόλαδου που έχουν στις αποθήκες τους παραγωγοί και εταιρείες είναι αρκετά προκειμένου να εξασφαλίσουν την σταθερότητα στις τιμές και στην κατανάλωση μέχρι να τυποποιηθεί το ελαιόλαδο της νέας σοδειάς.
Πηγή: enikonomia.gr