Οι νεφροί μας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά όργανα, ακόμα κι αν δεν τους δίνουμε την προσοχή που αξίζουν. Ένας ειδικός μας εξηγεί γιατί και μας λέει πώς να τους φροντίσουμε.
Κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, εργάζονται ασταμάτητα, κρατούν τον οργανισμό μας υγιή, αλλά σπάνια τους δείχνουμε την προσοχή που αξίζουν. Οι νεφροί μας είναι εξαιρετικά εντυπωσιακοί, όχι μόνο από άποψη ανατομίας, αλλά κυρίως για τις λειτουργίες που εκτελούν.
Ένας καθηγητής μάς εξηγεί γιατί δεν πρέπει να τους παραμελούμε, αλλά και με ποιους απλούς τρόπους μπορούμε να τους φροντίσουμε.
Η εντυπωσιακή ανατομία των νεφρών μας
Υπάρχουν δύο νεφροί, ο καθένας περίπου στο μέγεθος μιας γροθιάς, που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής μας στήλης, στο χαμηλότερο επίπεδο του θωρακικού κλωβού. Κάθε νεφρός περιέχει μέχρι 1 εκατομμύριο λειτουργικές μονάδες, που ονομάζονται νεφρώνες. Κάθε νεφρώνας αποτελείται από μια μονάδα φιλτραρίσματος των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (το σπείραμα), και συνδέεται με ένα σωληνάριο. Όταν το αίμα εισέλθει στο σπείραμα, αυτό διηθείται και στη συνέχεια το εναπομένον υγρό περνά κατά μήκος του σωληναρίου. Μέσα στο ουροφόρο σωληνάριο, χημικές ουσίες και νερό είτε προστίθενται είτε αφαιρούνται από το διήθημα, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού. Το τελικό προϊόν εκκρίνεται από τα ούρα.
Τα νεφρά εκτελούν την παραπάνω λειτουργία, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής, διηθώντας περίπου 200 λίτρα υγρών κάθε 24 ώρες. Περίπου δύο λίτρα απομακρύνονται από το σώμα με τη μορφή των ούρων, ενώ επαναρροφώνται, ανακτώνται περίπου 198. Τα ούρα που εκκρίνονται έχουν αποθηκευτεί στην ουροδόχο κύστη για 1 έως 8 ώρες.
Γιατί οι νεφροί είναι τόσο σημαντικοί
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μία κύρια λειτουργία των νεφρών είναι να απομακρύνει τις ουραιμικές τοξίνες και την περίσσεια υγρών από το σώμα. Αυτά τα προϊόντα και η περίσσεια των υγρών απομακρύνονται μέσω των ούρων. Η παραγωγή των ούρων περιλαμβάνει τα εξαιρετικά πολύπλοκα στάδια της απέκκρισης και της εκ νέου απορρόφησης. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία για τη διατήρηση σταθερής ισορροπίας των χημικών ουσιών του σώματος. Η κρίσιμη ρύθμιση του άλατος, των ηλεκτρολυτών και των υγρών του σώματος εκτελείται από τα νεφρά.
Οι νεφροί, επίσης, παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία άλλων οργάνων. Για παράδειγμα, μια ορμόνη διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ άλλες βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο του μεταβολισμού του ασβεστίου.
Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι είναι απαραίτητοι για την παραγωγή μιας δραστικής μορφής της βιταμίνης D, την οποία χρειαζόμαστε για να έχουμε δυνατά και υγιή οστά.
Πώς να προστατέψουμε τους νεφρούς μας
- Φροντίζουμε για την ρύθμισητης αρτηριακής μας πίεσης.
- Δεν αμελούμε τον τακτικό έλεγχοκαι τη ρύθμιση του σακχάρου μας.
- Ασκούμαστετακτικά και περιορίζουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής.
- Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, περιορίζοντας την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης, ζωικών λιπών.
- Κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, πίνοντας νερόκαι περιορίζοντας τα αναψυκτικά.
- Είναι απαραίτητη η διακοπήτου καπνίσματος.
- Αποφεύγουμε την κατάχρηση φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη.
- Κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσειςαίματος και ούρων.
Ο Ιωάννης Γ. Γριβέας είναι Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής 417 ΝΙΜΤΣ, Καθηγητής-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Διευθυντής Μ.Χ.Α «Polyxenia-Renal».
Πηγή: ow.gr