Η προηγούμενη εμπορική περίοδος 2022/23 αποτέλεσε για το ελαιόλαδο της χώρας μας μια σπάνια ευνοϊκή σύμπτωση μεγάλης παραγωγής με τιμές που έφτασαν σε πρωτοφανή ύψη ρεκόρ. Πως όμως εξελίσσεται η τρέχουσα εσοδεία 2023/24; Το olivenews συνομίλησε με ελαιοτριβεία και συνεταιρισμούς σε τρείς κατ΄εξοχήν ελαιοπαραγωγικούς νομούς.
Νομός Λασιθίου
Ο νομός Λασιθίου έχει έντονη ελαιοπαραγωγική δραστηριότητα και έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο με το ΠΟΠ Σητείας. Συζητήσαμε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παπαγιαννάδων, που αριθμεί 256 μέλη με 10.000 στρέμματα και 225.000 δέντρα. Σύμφωνα με τον κύριο Γιάννη Παθιαδάκη η φετινή χρονιά πήγε καλά για τον συνεταιρισμό συγκριτικά με τα ελαιοκομικά δεδομένα. Η απόδοση σε ελαιοπεριεκτικότητα ήταν καλή, γύρω στο 1:5,5. Ωστόσο, εμπορικά, δεν υπάρχει ζήτηση γιατί δεν υπάρχει ούτε και μεγάλη προσφορά από τους παραγωγούς, οι οποίοι πιθανόν να αποφεύγουν για φορολογικούς λόγους. Αναφορικά με την τιμή, αυτή κυμαίνεται στα 9 με 10€/κιλό.
Εντυπωσιακή φωτογραφία του εργοστάσιου με τις ελιές τακτοποιημένες σε παλετοκιβώτια
Νομός Μεσσηνίας
Συζητήσαμε με επιχείρηση ελαιολάδου που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία. Η ποσότητα που παράγει φέτος το ελαιοτριβείο τους είναι χαμηλή. Όμως και στα δέντρα ο καρπός είναι λίγος. Ακόμη και σε μέτριες χρονιές ένα τσουβάλι γέμιζε από ένα δέντρο, ενώ φέτος ένα τσουβάλι χρειάζεται 2 με 3 δέντρα, δηλώνει παραγωγός που αλέθει στο ελαιοτριβείο. Όλα τα παραπάνω, οφείλονται στην ξηρασία και την αργοπορημένη βροχή. Βέβαια, ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι ποιοτικά «είναι από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων δέκα ετών», όπως ο ίδιος σημειώνει. Επιβεβαιώνοντας τον κύριο Παθιαδάκη από το Λασίθι και ο ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία δήλωσε ότι η ζήτηση έχει πέσει και κυρίως για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ενώ πιστεύει πως ο καταναλωτής λόγω της τιμής στρέφεται πιο πολύ προς το κοινό παρθένο.
Νομός Ηλείας
«Πέρυσι τέτοια εποχή δουλεύαμε 24ωρες, φέτος έχουμε σχεδόν τελειώσει τη δουλειά, έχει φύγει το 95% της παραγωγής», δηλώνει ο Δημήτρης Αδαμόπουλος από το ελαιοτριβείο ΓΗΣ ΕΡΓΟΝ στην Αμαλιάδα. Τονίζει ότι η παραγωγή είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το ανεμενόμενο και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στη χαμηλή απόδοση σε ελαιοπεριεκτικότητα, η οποία είναι περίπου 2% χαμηλότερη συγκριτικά με την ίδια περίοδο των προηγούμενων ελαιοκομικών ετών. Κλείνοντας, ο κύριος Αδαμόπουλος σημειώνει και αυτός με τη σειρά του ότι ζήτηση δεν υπάρχει, εφόσον δεν υπάρχει ούτε προσφορά.
Πηγή: olivenews.gr