H Σαουδική Αραβία, στην επαρχία Αλ Τζουφ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας, διαθέτει το μεγαλύτερο ελαιώνα στον κόσμο, κατέχοντας ρεκόρ Γκίνες από το 2018, με 20.000.000 ελιές.
Η καλλιέργεια στην περιοχή ξεκίνησε το 2007 και μέχρι το 2009 είχαν φυτευτεί πάνω από 13.000.000 ελαιόδεντρα. Στην Εταιρεία Γεωργικής Ανάπτυξης της Αλ Τζουφ ανήκουν 7.730 εκτάρια με 5.000.000 ελιές.
Η Αλ Τζουφ διοργανώνει κάθε χρόνο φεστιβάλ ελιάς, το οποίο διαρκεί 2 εβδομάδες. Αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου και δεκάδες παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους.
Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σα’ουντ, στοχεύει στην αυτάρκεια του κράτους σε τρόφιμα και στην αύξηση των επενδύσεων και των οικονομικών εσόδων, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος, χάρη στη επακόλουθη αύξηση της φυτικής κάλυψης, τη βελτίωση του κλίματος και την αντίσταση στην ερημοποίηση.
Η επίτευξή τους βοηθάει στην ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας, η οποία δεσμεύει τον άνθρακα, παράγει ελαιόλαδο και ενδεχομένως διαφορετικά συστατικά τροφίμων χάρη στα υποπροϊόντα του ελαιοτριβείου. Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος κατά πόσο οι ελαιώνες μπορεί να είναι κερδοφόροι στο μέλλον εν μέσω κλιματικής κρίσης.
παραγωγικότητας υπεγράφη η συνεργασία των Πανεπιστημίων Αλ Τζουφ και Χαέν. 21 ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται στο «τραπέζι» στο πλαίσιο της συμφωνίας, που στοχεύει στη δημιουργία προηγμένου ερευνητικού κέντρου για την ελιά και το ελαιόλαδο.
Η ελαιοκαλλιέργεια στις αραβικές χώρες είναι υπερ-εντατική, καθώς φυτεύονται 1.600 δέντρα ανά εκτάριο – η παραδοσιακή τεχνική επιτρέπει μόνο 200. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι κυρίως ισπανικές, ιταλικές και ελληνικές.
Η Σαουδική Αραβία εντάχθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), τον διακυβερνητικό και διεθνή οργανισμό στον τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς που εδρεύει στη Μαδρίτη.
Πηγή αρχικής εικόνας: english.alarabiya.net
Πηγή: mixanitouxronou.gr