Από Έλενα Μπούλια
Δεν θα αφήνατε ποτέ την πόρτα του σπιτιού σας ορθάνοιχτη, όταν τα παιδιά σας είναι μόνα στο σπίτι, σωστά; Δεν θα επιτρέπατε σε κάποιον ξένο να μπει στο δωμάτιό του παιδιού σας και να ξεκινήσει να του λέει ή να το ρωτά προσωπικές πληροφορίες. Όπως προστατεύετε το παιδί σας στον πραγματικό κόσμο, το ίδιο και ακόμα περισσότερο χρειάζεται να το προστατεύετε στο διαδίκτυο. Πώς;
Να έχετε τον υπολογιστή που χρησιμοποιεί το παιδί σας σε κάποιο κεντρικό, εμφανές σημείο του σπιτιού, όπως στο καθιστικό ή στο σαλόνι –κάπου που να μπορείτε να τον βλέπετε. ΟΧΙ στο δωμάτιό του.
Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά με το παιδί σχετικά με το τι μπορεί να μην είναι ασφαλές στο internet. Εξηγήστε του πως όπως δεν συνομιλεί και κυρίως δεν μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με άτομα που δεν γνωρίζει στον «πραγματικό κόσμο», το ίδιο ισχύει και για τον ψηφιακό κόσμο.
Θέστε λογικά όρια στον χρόνο που το παιδί περνά στο υπολογιστή και ελέγξτε ποιες ιστοσελίδες και ποιες όχι μπορεί να επισκέπτεται.
Χρησιμοποιήστε τις λειτουργίες Γονικού Ελέγχου που διαθέτει ο υπολογιστής σας και εγκαταστήστε ένα καλό πρόγραμμα που θα «κόβει» τις κακόβουλες διαφημίσεις και θα σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε τις επικοινωνίες του παιδιού στο Facebook. Μάθετε τα πάντα για τον Γονικό Έλεγχο εδώ.
Μάθετε ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται συχνά το παιδί και ποιες γενικώς είναι δημοφιλείς στα παιδιά και στους εφήβους. Επισκεφθείτε τις και ελέγξτε το περιεχόμενό τους.
Εξηγήστε στα παιδιά τι εννοούμε όταν λέμε «προσωπικές πληροφορίες» και γιατί δεν θα πρέπει να τις μοιράζονται με κανέναν στο internet. Προσωπικές πληροφορίες δεν είναι μόνο το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνό τους, αλλά και το σχολείο τους, η εργασία των γονιών τους και το πού πάνε συνήθως διακοπές.
Κάθε λογαριασμός που χρησιμοποιεί το παιδί στον υπολογιστή θα πρέπει να είναι στο όνομα των γονιών, με τον γονιό να ορίζει τους κωδικούς και να χρησιμοποιεί φίλτρα και να «μπλοκάρει» ιστοσελίδες, όπως εκείνος κρίνει.
Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αυτοί που λένε ότι είναι στο internet. Υπενθυμίστε του να μην πιστεύει ό,τι διαβάζει εκεί. Και οπωσδήποτε τονίστε του ότι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεκινά καμία κουβέντα σεξουαλικού περιεχομένου με οποιονδήποτε στο internet, ιδιαίτερα με άτομα που δεν γνωρίζει.
Μάθετε από πού έχει πρόσβαση το παιδί σας στο internet: Από τους υπολογιστές του σχολείου, από internet café, από σπίτια φίλων του; Και με την πρώτη ευκαιρία ελάτε σε επαφή με τους ενήλικες που είναι υπεύθυνοι για τους υπολογιστές αυτούς και ρωτήστε τι μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει για να προστατεύουν τα παιδιά.
Ελέγχετε συχνά το History (Ιστορικό) του Browser που χρησιμοποιείτε για να βεβαιώνεστε ότι το παιδί δεν έχει επισκεφθεί επικίνδυνες ή ακατάλληλες ιστοσελίδες.
Ακόμα: Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποια ύποπτη δραστηριότητα του παιδιού στο internet, π.χ. επικοινωνία με κάποιο άτομο που δεν γνωρίζει και δεν θα έπρεπε να γνωρίζει, επικοινωνήστε άμεσα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της Γραμμής SOS-Καταγγελιών 11188. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Πηγή: mama365.gr