Ο μέσος καταναλωτής εγκαταλείπει το ελαιόλαδο. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Jaén (Ισπανία).
Με βάση τα γενικά στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων, αν αναλύσουμε την κατανάλωση στα νοικοκυριά, την εστίαση και τις βιομηχανίες τροφίμων για το χρονικό διάστημα που εξετάζουμε, δηλαδή Ιανουάριο μέχρι Σεπτέμβριο, θα παρατηρήσουμε μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι κατά 200.000 τόνους, δηλαδή 43,90%. Όσον αφορά τις εξαγωγές αυτές μειώθηκαν κατά 38,73%, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,10%. Το 2022 αντιστοιχούσαν στο 8,7% της συνολικής παραγωγής της χώρας, ενώ φέτος, για την ίδια περίοδο που αναλύεται, θα αντιστοιχούν λίγο πάνω από το 21%.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Jaén δείχνει ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους:
– παρατηρείται μια αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών ελαιολάδων, με στροφή προς τα παρθένα ελαιόλαδα αντί για τα εξαιρετικά παρθένα, αλλά και προς τα πυρηνέλαια.
– οι καταναλωτές επιλέγουν μικρότερες συσκευασίες, καθώς επίσης αυξάνουν τις ηλεκτρονικές αγορές.
– Στην περίπτωση του ηλιέλαιου, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 21,20%,
Αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος της μελέτης
Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, λαμβάνονται υπόψη όλοι οι τύποι ελαίων και λιπών που καταναλώνονται στην Ισπανία σε σούπερ μάρκετ και υπεραγορές. Αναλύθηκαν 63 υπεραγορές και σχεδόν 250 σούπερ μάρκετ, ο αντίκτυπος στα αντιπροσωπευόμενα νοικοκυριά που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, που με τη σειρά τους ισοδυναμούν με λίγο λιγότερο από 2,6 εκατομμύρια καταναλωτές. Τα hyper και τα super μάρκετ αντιπροσωπεύουν μερίδιο αγοράς με το 68 τοις εκατό της ζήτησης. Συνεπώς το δείγμα παρουσιάζει υψηλό βαθμό αντιπροσωπευτικότητας, σχεδόν 5 τοις εκατό του συνολικού όγκου πωλήσεων ελαιολάδου στην εσωτερική αγορά.
Οι μελετητές
Η παρούσα μελέτη υπήρξε καρπός της συνεργασίας μεταξύ του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ανδαλουσίας, των κεντρικών γραφείων του Antonio Machado και του Ομίλου Oleícola Jaén.
Αποκλειστική παραχώρηση στην Ελλάδα για το olivenews.gr από τον κ. Juan Vilar, συνδιευθυντή του ίδιου προγράμματος και διεθνή αναλυτή ελαιολάδου
Πηγή: olivenews.gr