Αρχές του Οκτώβρη του 2018 και το φράγμα Φανερωμένης είχε στεγνώσει…
Κάτω από τα 3.000.000 κ.μ. νερού, είχε φτάσει σε μια από τις χειρότερες στιγμές της λιγόχρονης ιστορίας του.
Τα αίτια πολλά.
Και κυρίως η αλόγιστη χρήση του νερού του φράγματος.
Το “e-mesara.gr” είχε κάνει δεκάδες δημοσιεύματα για το θέμα, ασκώντας πίεση στην Επιτροπή του Φράγματος και στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας του.
Ο κανονισμός εφαρμόστηκε κατά γράμμα το 2019.
Φέτος, δεν ξέρουμε αν όντως εφαρμόζεται καθώς υπάρχει μια απόκλιση πάνω από 2.000.000 κ.μ. κατανάλωσης νερού σε σύγκριση με πέρυσι.
Το νερό ήταν περίπου το ίδια και πέρυσι και φέτος στο φράγμα (200.000 κ.μ. λιγότερο φέτος).
Το χθεσινό μας ρεπορτάζ για τη στάθμη του φράγματος με την εμφάνιση της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής στο φράγμα έστελνε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, (αν και κάποιοι το ειρωνεύτηκαν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους).
Πρώτα πρώτα στα μέλη της Επιτροπής του Φράγματος για να δραστηριοποιηθεί και πάλι και να πραγματοποιήσει ελέγχους στα κεντρικά υδρόμετρα των ΤΟΕΒ
Και βέβαια όσοι ΤΟΕΒ έχουν υπερβεί το πλαφόν να σταματήσουν να παίρνουν νερό.
Το 2018 είναι πολύ κοντινό μας και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε σ΄ αυτό.
Και το κυριότερο:
Μήπως είναι καιρός να επανέλθει το αίτημα της εκτροπής του Πλατύ ποταμού που σταμάτησε να διεκδικείται πλέον από τους αιρετούς του τόπου;
Είναι ζήτημα ύπαρξης πλέον του κάμπου της Μεσαράς και καιρός να δουν οι αρμόδιοι και την άρδευση της υπόλοιπης Μεσαράς (Δήμος Γόρτυνας κ.λ.π.), ως ορίζει η μελέτη κατασκευής του φράγματος Φανερωμένης…