Κείμενο: Γεώργιος Χουστουλάκης
Αν είναι κάτι που έχουμε λαχταρήσει από τα παλιά φαγητά του χωριό, αυτό θα ήταν σίγουρα και τα γαρδούμνια, κοινώς γαρδουμπάκια!
Τα γαρδουμπάκια τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές τυλίγοντας με έντερα τα ποδαράκια, τμήματα της κοιλιάς, του συκωτιού και του φλέμονα (πνεύμονα), είτε αυτά ήταν αρνήσια, είτε κατσικίσια, αλλά σίγουρα να είναι “του γάλακτος” !
Ήταν το αγαπημένο φαγητό, μικρών μα και μεγάλων!
Τα ίδια υλικά μπορούσαν να γίνουν τον χειμώνα ένα υπέροχο αυγολαίμονο, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη μαγειρίτσα της υπόλοιπης Ελλάδας!
Μπορούσαν όμως και να γίνουν λεμονάτα η τσιγαριστά με ντομάτα, ή γιαχνί με πατάτες και κολοκυθάκια για το καλοκαίρι.
Σήμερα πια, σπάνια μπαίνουν στο τραπέζι, γιατί οι σύγχρονες νοικοκυρές δεν μπαίνουν εύκολα στη διαδικασία να πλύνουν μια κοιλιά η να τσουδίσουν (καψαλίσουν) τα ποδαράκια του αρνιού στην παρασθιά.
Παλιά μαγείρευαν συχνά την κοιλιά του ζώου σε δυνδοιασμό με έντερα συκώτι η πνεύμονα, είτε τυλίγοντας τα ποδαράκια είτε τα έβαζαν σκέτα.
Ο νοικοκύρης που ήταν ο κουβαλητής του σπιτιού, είχε φροντίσει να προμηθευτεί μια συκωταριά αρνίσια η κατσικίσια, γάλακτος από ον χασάπη πλυμένη και καθαρισμένη, κι αν δεν ήταν γιατί είχαν δικό τους σφαχτό, τότε την καθάρισαν επιμελώς στο σπίτι.
Φυσικά για να φτιάξει η νοικοκυρά πεντανόστιμα γαρδουμπάκια, 5 με 10 εκατοστά το ένα, όποτε θα χρειαστούν τα εντόσθια τα ποδαράκια και φυσικά τα έντερα του ζώου.
Δεν είναι τόσο δύσκολο, αντίθετα είναι πολύ εύκολο!
Αρχικά καθαρίζουμε τα κοιλιδάκια μας τα αντεράκια μας, αφού τα γυρίσουμε και ανάποδα με ένα ξύλο και τα τρίβουμε με αλάτι, έπειτα τα ξεπλένουμε. Στη συνέχεια κόβουμε σε στενομακρες λουρίδες την κοιλιά η το συκώτι με τον φλέμονα, κσι κάνουμε μερικές πλεξούδες τυλίγοντας τα πόδια τις λουρίδες της κοιλιάς του συκωτιού και του φλέμονα.
Πως τα μαγειρεύουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα ποτηράκι λάδι, τα ρίχνουμε μέσα, και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς.
Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι, και το ρίχνουμε και αυτό, μαζί με αλάτι και πιπέρι.
Άμα τσιγαριστούν βάζουμε νερό, σχέδιο να τα καλύπτει.
Όταν έχουν ψηθεί καλά, ρίχνουμε προαιρετικά και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, και όταν ψηθεί κι αυτός κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Χτυπάμε δύο αυγά σε ένα πιάτο, ρίχνουμε στο πιάτο μισό ποτήρι λεμόνι, και ζουμί από τη κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε όλα μαζί στο πιάτο, και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα ανακατεύοντας να πάει παντού.
Ξαναστένουμε στη φωτιά την κατσαρόλα μας για δύο λεπτά να ψηθεί και το αυγό, και τη κατεβάζουμε. Σερβίρουμε με λίγο πιπέρι αν χρειαστεί.
Ιδανικό φαί για χειμώνα και όχι μόνο, σε συνδυασμό με κρασάκι κόκκινο, κι αν είναι δυνατόν ντόπιο!