Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης
Μια συνταγή θα πούμε σήμερα, θα μας χρειαστεί στην περίπτωση που έχουμε μαζέψει μεγάλες και χονδρές ελιές, δηλαδή γαϊδουριές, μηλολιές, ελιές Αμφίσης κλπ. Γιατί απλά, εμείς θέλουμε χορταστικές ελιές, και να μην παίζουμε με τα μικρά … ελιδάκια!
Ιδανικές βέβαια ελιές, είναι οι Αμφίσης για αυτή την περίπτωση.
Ο εμπνευστής της πατέντας μας υπόσχεται ότι οι ελιές μας, θα τρώγονται μέσα σε τρεις μόνο μήνες!
Μάλιστα θα έχουν διατηρήσει και το πράσινο χρώμα τους!
Φτιάχνοντας …θαλασσινό νερό!
Μας είπαν πως το μυστικό δεν είναι στην αναλογία, ελιές – αλατόνερο, αλλά κρύβεται απλά στην αλμύρα που θα φτιάξουμε! Η αλμύρα μας θα έχει την ίδια σύσταση με το θαλασσινό νερό, μόνο που εκείνο δεν το εμπιστευόμαστε πάντα, λόγω ότι έχει μικρόβια βακτηρίδια κλπ.
Εμείς όμως θα έχουμε το δικό μας «θαλασσινό» νερό, και μάλιστα πεντακάθαρο!
Σαν φτιάξουμε την αλμύρα μας, τότε απλά αντικαθιστούμε το νερό που καταλαμβάνουν οι ελιές μας στα διαφανή βάζα μας, με το αλμυρό νερό!
Για να φτιάξουμε λοιπόν το «θαλασσινό νερό» μας, πρέπει στα 5 κιλά νερό, να ρίξουμε 400 γραμμάρια αλάτι. Αυτή θα είναι η ίδια σύσταση με το θαλασσινό νερό σε ποσότητα αλατιού. Επιπλέον ρίχνουμε και 2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού ξινό, και 3 φετούλες λεμόνι ανά βάζο. Αν θέλουμε μισή ποσότητα, ξέρουμε. Στα 2,5 κιλά νερό,βάζουμε 200 γρ αλάτι, ένα κουταλάκι ξινό, 3 φετούλες λεμόνι ανά βάζο, αν έχουμε λιγότερες ελιές.
Να πούμε όμως, πως στην αγορά υπάρχουν πλαστικά βάζα διάφανα (μεγάλα σουπερ μαρκετ -λαϊκές), τα οποία έχουν επάνω ειδικό μηχανισμό, που σπρώχνει τις ελιές να είναι όλες χωμένες μέσα στο νερό. Αυτό παίζει μεγάλη σημασία, διότι όλες οι ελιές θα παραμείνουν πράσινες, και δεν θα σκουρύνουν όσες είναι στην επιφάνεια! Είδατε η τεχνολογία προχωράει, ακόμα και στις ελιές της αλμύρας, ή τσακιστές!
Αφού λοιπόν βάλουμε τις πράσινες ελιές στα δοχεία, συμπληρώνουμε με την παραπάνω αλμύρα, το λεμόνι σε όλα τα βάζα, και τα κλείνουμε.
Τους 2 πρώτες μήνες, θα επιδιώξουμε να παραμείνουν τα βάζα μας, σε θερμοκρασία δωματίου.
Θα παρακολουθούμε, και όταν πέφτει η στάθμη, να συμπληρώνουμε με νερό.
Αυτό είναι όλο, στους 3 μήνες τρώμε, αλλά μετά αν θέλουμε, στο βάζο μας βάζουμε και λίγο λάδι για να διατηρείται καλύτερα όλο τον χρόνο. Επίσης αν μας αρέσει το ξύδι, ρίχνουμε από δυο με τρεις κουταλιές της σούπας.
Βέβαια αυτές οι ελιές αντέχουν και τον δεύτερο χρόνο χωρίς να χαλάσουν.
Αν πάλι δεν έχουμε μεγάλες ελιές, αλλά πιο μικρές όπως καλαμών κλπ, μια χαρά θα γίνουν κι αυτές!