Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για 4-6 άτομα
Για την ζύμη
2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3 ποτήρια του νερού αλεύρι (περίπου 1 1/2 κιλό)
μισό φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
2 ποτήρια του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα του μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά.
Όταν το μείγμα μας γίνει απαλή ζύμη τότε λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 7′ περίπου (από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει.
Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Πηγή: sidagi.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά συνταγής:

Φύλλο κρούστας : 1 πακέτο 450-500gr

Ηλιέλαιο: 1 ποτήρι

Ζάχαρη : 1 ποτήρι

Πορτοκάλι : Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Baking powder : 1 φακελ. Baking powder 20γρ

Βανίλια : 1

Αυγά : 4

Γιαούρτι : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2 ή 0%

Για το σιρόπι :

Ζάχαρη : 2 ποτήρια

Νερό : 3 ποτήρια

Πορτοκάλι : Φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε έξω να στεγνώσει για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, ώστε να κομματιάζεται εύκολα.

Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-175 βαθμούς. Κομματιάζουμε το φύλλο που έχει ξεραθεί σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο (το έχουμε βουτυρώσει από πριν).

Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί όπου βρίσκονται τα κομμάτια κρούστας και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψουν. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, πάνω-κάτω στη θέση 2 του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.

Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Όταν βγει στεγνό το γλυκό είναι έτοιμο.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με γλυκό κουταλιού, πορτοκάλι ή παγωτό καϊμάκι.

Πηγή: poimin.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για τη ζύμη

1 φλιτζάνι αλεύρι

1 φλιτζάνι Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ

1 φλιτζάνι Σιμιγδάλι χονδρό ΜΕΛΙΣΣΑ

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 καψουλάκι βανιλίνη

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι γιαούρτι

½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού

1½ φλιτζάνι νερό

2½ φλιτζάνια ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας ή 1 αστεροειδή γλυκάνισο

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας για 8 λεπτά όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα κατσαρολάκι κι ύστερα το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
Μέσα σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύετε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτετε το μίγμα με τα σιμιγδάλια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
Λαδώνετε το ταψάκι σας, να μην είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από 25×35εκ. και αδειάζετε μέσα το μίγμα της ζύμης. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.
Την ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά τη χαράζετε σε κομμάτια και την περιχύνετε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνετε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει πριν σερβίρετε σε πιάτα. Αν θέλετε συνοδεύετε με παγωτό βανίλια ή σορμπέ πορτοκάλι που της ταιριάζει πολύ.

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για 4-6 άτομα

Για την ζύμη

2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
3 ποτήρια αλεύρι
μισό φακελάκι μπέικιν
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα, ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά.

Όταν το μείγμα γίνει απαλή ζύμη, λαδώνουμε ένα ταψί και το ρίχνουμε μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για 7 λεπτά περίπου (από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει). Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι.

Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από το φούρνο, ενώ το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.

Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για 4-6 άτομα
Για την ζύμη
2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3 ποτήρια του νερού αλεύρι (περίπου 1 1/2 κιλό)
μισό φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
2 ποτήρια του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα του μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά.
Όταν το μείγμα μας γίνει απαλή ζύμη τότε λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 7′ περίπου (από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει.
Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Πηγή: sidagi.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Τι χρειαζόμαστε:

1 πακέτο φύλλο κρούστα

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%

4 αυγά

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο

1 φλ. ζάχαρη

1-2 βανίλιες

1 φακελάκι μπέικων πόιντερ

ξύσμα από ένα πορτοκαλί

για το σιρόπι:

3 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

ξυλάκι κανέλλας (προαιρετικά)

φλούδα ενός πορτοκαλιού

Πώς το κάνουμε:

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μίγμα αρχίζουν να ρίχνουμε τα φύλλα. Πριν τα έχουμε κόψει όπως είναι από τη συσκευασία σε 4 κομμάτια το κάθε φύλλο. Ένα-ένα λοιπόν τσαλακώνουμε τα κομμένα φύλλα σαν να τσαλακώνουμε χαρτί και τα ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.

Αφού τελειώσουν τα φύλλα, βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά στους 180-200 βαθμούς ανάλογα το φούρνο.

Έχουμε εν τω μεταξύ βράσει και δέσει το σιρόπι. Όταν ψηθεί το γλυκό μας, το χαράζουμε και ρίχνουμε το χλιαρό έως κρύο σιρόπι. Μπορούμε να συνοδεύουμε με σαντιγί ή παγωτό.

Λίγα μυστικά ακόμα

1.Καλο θα είναι τα αυγά να είναι πριν ελαφρώς χτυπημένα για να μη σβολιάσουν στο μίγμα.

2.Αν δεν βάλουμε καλαμποκέλαιο και βάλουμε ελαιόλαδο καλό θα είναι να βάλουμε λιγότερο γιατί είναι πιο βαρύ. 1/2 με 3/4 είναι αρκετό.

3.Οταν βράσει το σιρόπι και το αφήσουμε να κρυωσει,καλο θα είναι να βγάλουμε από μέσα τη φλούδα γιατί αν μείνει πολύ ώρα μέσα θα πικρίσει.

  1. Για πιο ευκολία μπορούσαμε αφού χτυπήσουμε τα υλικά να ρίξουμε το μίγμα στο ταψί μας και ύστερα να βάλουμε τα φύλλα για να είναι πιο μεγάλος ο χώρος και να απλωθούν τα φύλλα καλύτερα. Είναι όμως το ίδιο να το κάνουμε στο μπολ κατευθείαν. Καλή επιτυχία!

Πηγή: sintagespareas.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά συνταγής:

Φύλλο κρούστας : 1 πακέτο 450-500gr

Ηλιέλαιο: 1 ποτήρι

Ζάχαρη : 1 ποτήρι

Πορτοκάλι : Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Baking powder : 1 φακελ. Baking powder 20γρ

Βανίλια : 1

Αυγά : 4

Γιαούρτι : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2 ή 0%

Για το σιρόπι :

Ζάχαρη : 2 ποτήρια

Νερό : 3 ποτήρια

Πορτοκάλι : Φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε έξω να στεγνώσει για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, ώστε να κομματιάζεται εύκολα.

Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-175 βαθμούς. Κομματιάζουμε το φύλλο που έχει ξεραθεί σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο (το έχουμε βουτυρώσει από πριν).

Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί όπου βρίσκονται τα κομμάτια κρούστας και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψουν. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, πάνω-κάτω στη θέση 2 του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.

Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Όταν βγει στεγνό το γλυκό είναι έτοιμο.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με γλυκό κουταλιού, πορτοκάλι ή παγωτό καϊμάκι.

Πηγή: poimin.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά συνταγής:

Φύλλο κρούστας : 1 πακέτο 450-500gr

Ηλιέλαιο: 1 ποτήρι

Ζάχαρη : 1 ποτήρι

Πορτοκάλι : Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Baking powder : 1 φακελ. Baking powder 20γρ

Βανίλια : 1

Αυγά : 4

Γιαούρτι : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2 ή 0%

Για το σιρόπι :

Ζάχαρη : 2 ποτήρια

Νερό : 3 ποτήρια

Πορτοκάλι : Φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε έξω να στεγνώσει για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, ώστε να κομματιάζεται εύκολα.

Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-175 βαθμούς. Κομματιάζουμε το φύλλο που έχει ξεραθεί σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο (το έχουμε βουτυρώσει από πριν).

Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί όπου βρίσκονται τα κομμάτια κρούστας και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψουν. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, πάνω-κάτω στη θέση 2 του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.

Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Όταν βγει στεγνό το γλυκό είναι έτοιμο.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με γλυκό κουταλιού, πορτοκάλι ή παγωτό καϊμάκι.

Πηγή: poimin.gr

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά για 4-6 άτομα

Για την ζύμη

2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
3 ποτήρια αλεύρι
μισό φακελάκι μπέικιν
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα, ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά.

Όταν το μείγμα γίνει απαλή ζύμη, λαδώνουμε ένα ταψί και το ρίχνουμε μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για 7 λεπτά περίπου (από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει). Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι.

Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από το φούρνο, ενώ το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.

Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

Για 4-6 άτομα
Για την ζύμη
2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3 ποτήρια του νερού αλεύρι (περίπου 1 1/2 κιλό)
μισό φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
2 ποτήρια του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα του μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά.
Όταν το μείγμα μας γίνει απαλή ζύμη τότε λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 7′ περίπου (από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει.
Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Πηγή: sidagi.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Τι χρειαζόμαστε:

1 πακέτο φύλλο κρούστα

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%

4 αυγά

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο

1 φλ. ζάχαρη

1-2 βανίλιες

1 φακελάκι μπέικων πόιντερ

ξύσμα από ένα πορτοκαλί

για το σιρόπι:

3 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

ξυλάκι κανέλλας (προαιρετικά)

φλούδα ενός πορτοκαλιού

Πώς το κάνουμε:

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μίγμα αρχίζουν να ρίχνουμε τα φύλλα. Πριν τα έχουμε κόψει όπως είναι από τη συσκευασία σε 4 κομμάτια το κάθε φύλλο. Ένα-ένα λοιπόν τσαλακώνουμε τα κομμένα φύλλα σαν να τσαλακώνουμε χαρτί και τα ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.

Αφού τελειώσουν τα φύλλα, βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά στους 180-200 βαθμούς ανάλογα το φούρνο.

Έχουμε εν τω μεταξύ βράσει και δέσει το σιρόπι. Όταν ψηθεί το γλυκό μας, το χαράζουμε και ρίχνουμε το χλιαρό έως κρύο σιρόπι. Μπορούμε να συνοδεύουμε με σαντιγί ή παγωτό.

Λίγα μυστικά ακόμα

1.Καλο θα είναι τα αυγά να είναι πριν ελαφρώς χτυπημένα για να μη σβολιάσουν στο μίγμα.

2.Αν δεν βάλουμε καλαμποκέλαιο και βάλουμε ελαιόλαδο καλό θα είναι να βάλουμε λιγότερο γιατί είναι πιο βαρύ. 1/2 με 3/4 είναι αρκετό.

3.Οταν βράσει το σιρόπι και το αφήσουμε να κρυωσει,καλο θα είναι να βγάλουμε από μέσα τη φλούδα γιατί αν μείνει πολύ ώρα μέσα θα πικρίσει.

  1. Για πιο ευκολία μπορούσαμε αφού χτυπήσουμε τα υλικά να ρίξουμε το μίγμα στο ταψί μας και ύστερα να βάλουμε τα φύλλα για να είναι πιο μεγάλος ο χώρος και να απλωθούν τα φύλλα καλύτερα. Είναι όμως το ίδιο να το κάνουμε στο μπολ κατευθείαν. Καλή επιτυχία!

Πηγή: sintagespareas.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Πορτοκαλόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά συνταγής:

Φύλλο κρούστας : 1 πακέτο 450-500gr

Ηλιέλαιο: 1 ποτήρι

Ζάχαρη : 1 ποτήρι

Πορτοκάλι : Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Baking powder : 1 φακελ. Baking powder 20γρ

Βανίλια : 1

Αυγά : 4

Γιαούρτι : 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2 ή 0%

Για το σιρόπι :

Ζάχαρη : 2 ποτήρια

Νερό : 3 ποτήρια

Πορτοκάλι : Φλούδα από πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το αφήνουμε έξω να στεγνώσει για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, ώστε να κομματιάζεται εύκολα.

Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-175 βαθμούς. Κομματιάζουμε το φύλλο που έχει ξεραθεί σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο (το έχουμε βουτυρώσει από πριν).

Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί όπου βρίσκονται τα κομμάτια κρούστας και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψουν. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, πάνω-κάτω στη θέση 2 του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.

Για να βεβαιωθούμε ότι η πορτοκαλόπιτα είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο. Όταν βγει στεγνό το γλυκό είναι έτοιμο.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με γλυκό κουταλιού, πορτοκάλι ή παγωτό καϊμάκι.

Πηγή: poimin.gr

Μοιραστείτε το άρθρο