Μια αξιόλογη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας ανέλαβε η Proactive – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, διοργανώνοντας εκδήλωση την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις Μοίρες. Η ανταπόκριση που βρήκε ήταν μεγάλη, αποδεικνύοντας ότι τα καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους παραγωγούς της Κρήτης χρειάζονται εξειδικευμένη ενημέρωση και παροχή ειδικών γνώσεων.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, καθώς και οι τεχνικές που είναι απαραίτητες για την ορθή καλλιέργεια της ελιάς.
Ομιλητές ήταν οι:
- Σπυρίδων Λιονάκης, PhD, Γεωπόνος Ομότιμος Καθηγητής δενδροκομίας ΤΕΙ Κρήτης,
- Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, M.Sc, PhD, Γεωπόνος-Ερευνητής, Επιστημονικός συνεργάτης Αρδεύσεις & Ελαιοκομία ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς & υποτροπικών φυτών Χανίων και
- Νίκος Μπουνάκης, M.Sc, MBA, BSc Γεωπονίας, Γεωργοοικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος Proactive – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.
Όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, η ελαιοκαλλιέργεια καθίσταται ανταγωνιστική όταν αξιοποιεί όλες τις μεθόδους που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του ελαιόλαδου. Με τους κατάλληλους τρόπους καλλιέργειας και μεταποίησης, το ελαιόλαδο έχει τις προϋποθέσεις να κατακτήσει νέες αγορές, αυξάνοντας σημαντικά και το εισόδημα των παραγωγών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κος Γιάννης Κυριακάκης, Υπεύθυνος του νέου γραφείου της Proactive στη Μεσσαρά, ο οποίος παρουσίασε τις υπηρεσίες της εταιρείας και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν και τίμησαν την εκδήλωση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive, Νίκος Μπουνάκης, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία του κλάδου παραγωγής του ελαιολάδου τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και μίλησε για θέματα ποιότητας και ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας. Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ενώ η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου έχει αυξηθεί κατά 75% τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα χάνει συνεχώς μερίδια αγοράς.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κος Σπυρίδων Λιονάκης, Γεωπόνος – Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος μίλησε για τις ορθές πρακτικές διαχείρισης του ελαιώνα, ενώ στο τέλος ο κος Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος-Ερευνητής και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών φυτών Χανίων, μίλησε για την άρδευση των ελαιοδέντρων, το νερό και τα στάδια ανάπτυξης της ελιάς.
Παραγωγοί και επιχειρηματίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έθεσαν τις δικές τους απόψεις, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους ομιλητές για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ