Το άσπρο γλυκό είναι η γνωστή μας βανίλια, το «υποβρύχιο». Κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στα πολίτικα γλυκά του κουταλιού, για τη φινετσάτη όψη του με το υπόλευκο χρώμα και για τη μελωμένη, σφιχτή και μαζί τρυφερή, παχιά παχιά υφή του.
Σούλα Μπόζη
«Χρειάζεται ένας για να κρατάει τον τέντζερε κι άλλος ένας να ανακατεύει με το ξύλινο γουδοχέρι», μας είπε χαρακτηριστικά η συγγραφέας και ερευνήτρια της πολίτικης γαστρονομίας και κουλτούρας Σούλα Μπόζη, που μας έδωσε τη συνταγή για αυτό το κλασικό πολίτικο κέρασμα που παραδοσιακά το ετοιμάζουν του Αγ. Δημητρίου (26/10) και διατηρείται όλον τον υπόλοιπο χρόνο. «Έως τις μέρες μας παραμένει το επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης», τονίζει και συμπληρώνει πως έφτασε στην Πόλη από τους Χιώτες ζαχαροπλάστες τον 17ο αιώνα, μαζί με το πλήθος των υπόλοιπων γλυκών του κουταλιού. Διαδόθηκε στους Κωνσταντινουπολίτες ταχύτατα, οι οποίοι το αγάπησαν όπως καθετί φινετσάτο, που απαιτεί μεράκι στην παρασκευή, στην εμφάνιση και στο σερβίρισμα. Το σερβίριζαν και οι Αρμένισσες της Πόλης στις ονομαστικές εορτές, αλλά οι Πολίτισσες, σπεσιαλίστες στην τελετουργία του σερβιρίσματος, είχαν εφεύρει διαφορετικό τρόπο να το τρατάρουν, ανάλογα με την περίσταση.