Του Ζαχαρία Καψαλάκη*
Πραγματικά έκπληξη αποτελεί για μένα η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη με αφορμή την οριστική απόρριψη εκ μέρους του Υπουργείου ίδρυσης Γυμνασίου για δύο μόλις μαθητές στο νησί της Γαύδου. Όπως αναφέρει ο κ. Καλογερής πρόκειται για απόφαση με την οποία δεν διαφωνεί η Αντιπεριφέρεια, για λόγους ακαδημαϊκούς αλλά και παιδαγωγικούς.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, επιβάλλεται η θεσμοθέτηση οικονομικού βοηθήματος για τους μαθητές των ακριτικών νησιών στα οποία δεν λειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια προκειμένου να υποστηριχθούν οι οικογένειές τους, για μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.
Όπως αναφέρει η επιστολή:
“… Με αφορμή την οριστική απόρριψη εκ μέρους σας ίδρυσης Γυμνασίου για δύο μόλις μαθητές στο νησί της Γαύδου, απόφαση με την οποία κι εμείς για λόγους ακαδημαϊκούς αλλά και παιδαγωγικούς δεν διαφωνούμε, έχουμε την άποψη ότι επιβάλλεται η θεσμοθέτηση οικονομικού βοηθήματος για τους μαθητές των ακριτικών νησιών στα οποία δεν λειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια προκειμένου να υποστηριχθούν οι οικογένειές τους, για μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Αντιλαμβάνεστε τη δεινή οικονομική – και όχι μόνο – θέση στην οποία έρχονται οι οικογένειες, αφού πρέπει είτε στο σύνολό τους, είτε μεμονωμένα οι μαθητές, να μετακομίσουν σε περιοχή που λειτουργεί Γυμνάσιο για να συνεχίσουν την υποχρεωτική από το νόμο εκπαιδευτική διαδικασία. Εκτιμώντας ότι το κόστος ενός οικονομικού βοηθήματος της τάξης των 500€ το μήνα για κάθε μαθητή, είναι πολύ λιγότερο από αυτό που θα απαιτούνταν για την ίδρυση Γυμνασίων και Λυκείων στα ακριτικά νησιά, παρακαλούμε να εξετάσετε την κατά το δυνατό συντομότερη θεσμοθέτησή του για να μπορούν οι γονείς να προετοιμαστούν εγκαίρως για την προσεχή σχολική χρονιά.
Θεωρούμε ότι η συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι πολύ χαμηλή, με δεδομένο ότι το μέτρο αφορά κάποιες δεκάδες παιδιών ανά έτος”.
Και μια οφειλόμενη απάντηση:
Αν δεν κάνουμε λάθος κ. Καλογερή, η Περιφέρεια Κρήτης δια της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, είχε στηρίξει το αίτημα της κοινωνίας της Γαύδου για ίδρυση Γυμνασίου (ή το σωστότερο Γυμνασιακών τάξεων) στη Γαύδο.
Και ήταν εφικτό να γίνει αυτό καθώς θα μπορούσαν να διοριστούν δυο καθηγητές (ένας φιλόλογος και ένας μαθηματικός) που θα έκαναν τα περισσότερα μαθήματα στους δυο μαθητές του σχολείου και τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να γίνονται μέσω τηλεκπέδευσης.
Λύση μπορεί να υπάρξει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, η οποία σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει…
Τα ακριτικά νησιά, όπως η Γαύδος, θέλουν υποδομές, υπηρεσίες, στήριξη.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε δημοσιευμένη την άποψη της ΕΛΜΕ Χανίων και των Βουλευτών των κομμάτων του Νομού Χανίων, για το θέμα…
Το ξεσπίτωμα οικογενειών σίγουρα δεν είναι λύση!
Και σίγουρα στο μέλλον όποια νέα οικογένεια θ ήθελε να μείνει μόνιμα στη Γαύδο, θα το σκεφτόταν καλά, μετά τις νέες επιλογές της κυβέρνησης για την παρεχόμενη εκπαίδευση…
(Υ.Γ.: Το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της Γαύδου και στο παρελθόν πότε ήταν ανοιχτό και πότε κλειστό. Αλλά όταν είχε έστω και ένα μαθητή, ήταν ΠΑΝΤΑ ανοιχτό! Αυτά για την ιστορία, που κάποιοι δείχνουν να μην την ξέρουν…)
* Ο Ζαχαρίας Καψαλάκης είναι πρώην Αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης και του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου και Δρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων