Μια χρυσοχέρα Πολίτισσα μας έφτιαξε αυτό το κυμινάτο πιλάφι με το χοντρό πλιγούρι. Έχει γεύση ωραία, γήινη, και του πάνε τα λαχανικά που συνδυάζονται με αρωματικά μπαχαρικά.
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς
«Να σερβίρετε αυτό το πλιγούρι με κεφτεδάκια ή με συκώτι στα κάρβουνα», προτείνει η Στέλλα Φουρουντζόγλου, που μας το ετοίμασε στην κουζίνα της στα Ταταύλα (σημερινό Kurtulus), την ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Συνταγή συγκεκριμένη για τα πιλάφια με πλιγούρι δεν υπάρχει. Μπαίνει ό,τι υπάρχει διαθέσιμο κάθε εποχή. Τα φτιάχνουν με το τουρκικό χοντρό πλιγούρι, που είναι ολόκληρος σπόρος σταριού αλλά δεν χρειάζεται μούλιασμα. Συνήθως βρίσκουμε χύμα σε ορισμένα παντοπωλεία και μπαχαράδικα (ενδεικτικά: Σέσουλα, Δήμητρας Γαία, www.baharadiko.gr κ.ά.)
15′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
15′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 6-7
- 440 γρ. χοντρό πλιγούρι
- 1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά κυβάκια
- 2 λεπτά καρότα, περασμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα ντομάτας από βαζάκι (κατά προτίμηση, με κρεμμύδι και μυρωδικά)
- 2 κουτ. σούπας έτοιμη πάστα κόκκινης πιπεριάς, από βαζάκι
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το χοντρό πλιγούρι με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, πελτέ και κύμινο σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα καρότα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα πιπεριάς και τον πελτέ, ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους και προσθέτουμε το πλιγούρι.
- Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το νερό.
- Προσθέτουμε το κύμινο, τον δυόσμο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του πλιγουριού (20-30 λεπτά).
- Στο διάστημα αυτό, το νερό θα απορροφηθεί και το πλιγούρι θα φουσκώσει και θα μαλακώσει.
- Στο τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να αφρατέψει το πλιγούρι.
- Αποσύρουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι υδρατμοί.
Πηγή: Γαστρονόμος