Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η μόνη δυνατότητα για αλλαγή πολιτικής και εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος.
Του Βασίλη Σμπώκο*
Η πρόσφατη εκδήλωση (7Μαρτίου) για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και η μαζική συμμετοχή φορέων και παραγωγών, γεννά ελπίδες, ότι η κοινωνία αφυπνίζεται.
Σε συνθήκες Εθνικού πένθους λόγω της εγκληματικής τραγωδίας στα Τέμπη, η 4ωρη
συζήτηση ήταν ουσιαστική και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι αντίδρασης, τόσο της Ένωσης, όσο και των παραγωγών που απειλείται η περιουσία και η πρώτη κατοικία τους από τα funds και τις τράπεζες.
Στην τοποθέτηση μου από βήματος στη συγκεκριμένη εκδήλωση-συζήτηση,
δήλωσα ότι συμφωνώ και συμμετέχω σε όποια μορφή κινητοποίησης προκριθεί και αποφασιστεί,
και ότι πρέπει τα κόμματα να παρουσιάσουν προεκλογικά αναλυτικά και διεξοδικά τα προγράμματα τους για το θέμα των κόκκινων δανείων, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των πλειστηριασμών.
Και βέβαια για το θέμα, όπως εγώ το ονομάζω, της “τραπεζοκρατίας”.
Της προκλητικής στάσης του “αποφασίζομεν και διατάζομεν” των τραπεζών, απέναντι όχι μόνο σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, αλλά και στο ίδιο το Κράτος, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Αναφέρθηκα στις ευθύνες της κυβέρνησης και τόνισα ότι οι αιτίες που βρισκόμαστε εδώ απόψε είναι οι πολιτικές της αποφάσεις:
1ο. Ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.
2ο.Ο αποτυχημένος εξωδικαστικός μηχανισμός, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα των πιστωτών.
3ο.Το σχέδιο “Ηρακλής”, όπου ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη.
Σε όλα αυτά, ήρθε και κούμπωσε η ακατανόητη πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου
υπέρ των funds για τους πλειστηριασμούς.
Τον τελευταίο χρόνο, έγινα μάρτυρας σε
δύο περιπτώσεις βίαιης έξωσης οικογενειών από την πρώτη κατοικία τους στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου, που η μία από αυτές απετράπει, από την άμεση αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Θεωρώ ότι σε τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να μένουμε απαθείς.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να σταματήσει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον μέχρι τις επικείμενες Εθνικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως ο κορμός της νέας κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς,
δεσμεύεται ότι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσει θα είναι ο πτωχευτικός νόμος της Νέας Δημοκρατίας.
Θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, με 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο.
Οι αποφάσεις αυτές, θα δεσμεύουν τους πιστωτές (τράπεζες funds και servicers), και θα συνοδεύονται με την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για να πάψει η ασύδοτη λειτουργία τους.
* O Βασίλης Σμπώκος είναι αγροτοκτηνοτρόφος, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος βουλευτής Νομού Ηρακλείου
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία