Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πίτες με κιμά και μελιτζάνες

11/07/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αίγα με ντομάτα
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

για την ζύμη
450 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 gr. μαγιά
220 ml. χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Ελάχιστο αλάτι

για την γέμιση
200 gr. μελιτζάνες
250 gr. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
100 ml. κρασί λευκό
200 gr. γραβιέρα γλυκιά
1 αυγό
1 παξιμάδι
1¼ κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
Σουσάμι, προαιρετικά

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε την ζύμη για τις πίτες.
Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και 50 ml. ζεστό νερό.
Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, κατόπιν προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, χλιαρό, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
Τοποθετούμε την ζύμη  σε ελαφρά λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε περίπου για 30-40 λεπτά.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτριους κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ενώ ταυτόχρονα
σωτάρουμε ελαφρά τον κιμά στο βούτυρο μέχρι να πάρει καφέ χρώμα.

Προσθέτουμε στον κιμά τις μελιτζάνες,το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά, σωτάρουμε για 4-5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και αλατοπιπερώνουμε, σιγοβράζουμε μέχρι να «σωθούν» τα υγρά.

Προσθέτουμε την γραβιέρα τριμμένη, το αυγό και το παξιμάδι το οποίο έχουμε τρίψει σαν γαλέτα.

Ετοιμάζουμε τον πάγκο μας για να ανοίξουμε το φύλλο για τις πίτες και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη και χωρίζουμε σε 12 ισόποσες μπαλίτσες, τις οποίες ανοίγουμε σε φύλλο, περίπου 1 εκατοστό πάχος.

Τοποθετούμε αρκετή γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο, με μια ροδέλα κόβουμε την περιττή ζύμη και πατάμε την ζύμη να κλείσει με την άκρη ενός πιρουνιού.

Αραδιάζουμε τις πίτες σε ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

Ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές νερό με 2 κουταλιές λάδι και αλείφουμε τις πίτες, τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, στους 180°C.

Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Αν η μελιτζάνα δεν είναι στην εποχή της μπορείτε να προσθέσετε άλλα λαχανικά όπως ψιλοκομμένο λάχανο, πατάτες, πιπεριές, κουνουπίδι ή μπρόκολο.
~ Μπορείτε να ακολουθήσετε την συνταγή και για να γτιάξετε κιμαδόπιτα.
~ Αν θέλετε μπορείτε να την φτιάξετε σαν μια μεγάλη πίτα ή να χρησιμοποιήσετε φύλλο σφολιάτας, αν δεν θέλετε να φτιάξετε δικό σας.

Πηγή: funkycook.gr

 

Previous Post

Μοσχάρι κρασάτο με μαυροδάφνη

Next Post

Τυροκροκέτες

Next Post
Αίγα με ντομάτα

Τυροκροκέτες

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ