Στις 658 ανήλθαν οι ειδοποιήσεις που καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2021/22 (1/9/2021 – 31/8/2022) και αφορούσαν την εύρεση υπερβολικής ποσότητας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.
Σύμφωνα με το RASF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές), οι 356 ειδοποιήσεις (το 54,1%) αντιστοιχούν σε εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία.
Στη δεύτερη κατά σειρά χώρα που εντοπίστηκαν κρούσματα με υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων είναι η Αίγυπτος, με συνολικά 35 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Ινδία με 26 κρούσματα, η Ουγκάντα με 22, η Κίνα με 18, ο Ισημερινός με 14, η Κένυα με 13, το Ιράν με 12, η Ισπανία με 10 , η Μαδαγασκάρη με 9, το Μαρόκο με 6 και η Ολλανδία με 3 κρούσματα, οι υπόλοιπες αντιστοιχούν σε μικρότερους αριθμούς σε διάφορες χώρες.
Ακατάλληλες πιπεριές
Από την Τουρκία οι πιπεριές ήταν το προϊόν το οποίο εντοπίστηκε με αυξημένες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Συνολικά εντοπίστηκαν 85 παρτίδες, μεγάλο μέρος των οποίων καταστράφηκαν στα κοινοτικά σύνορα.
Ακολούθησαν τα σταφύλια και τα λεμόνια με 78 περιπτώσεις το καθένα, τα μανταρίνια με 56 περιπτώσεις, ενώ τα υπόλοιπα κατανέμονται σε πορτοκάλια, ρόδια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και άλλα.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.
«Δεδομένου ότι στην χώρα μας άνοιξε και άλλη μια πύλη εισόδου Τουρκικών προϊόντων, εκτός των Κήπων Έβρου, προς την Ε.Ε. αυτή του λιμένος Θεσσαλονίκης με την δρομολόγηση της Ατμοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας», σχολίασε ο ειδικός σύμβουλους του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Πηγή: radiolasithi.gr