Στην Κρήτη τους ονομάζουμε χοχλιούς από την αρχαία λέξη “κοχλίας”
Εφόσον τους μαζεύουμε και σέρνονται θα πρέπει πρώτα να τους σακάσουμε – να τους ταΐσουμε-πριν τη κατανάλωση.
Ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι οι χοχλιοί τρώνε πικρά χόρτα και αν τους καταναλώσουμε έτσι πιθανότατα να είναι πάρα πολύ πικροί.
Τους βάζουμε λοιπόν σε κάποιο τρυπητό και τους ταΐζουμε είτε με αλεύρι είτε με ζυμαρικά είτε με σιμιγδάλι όπως κάνω εγώ.
Στο τρυπητό τοποθετώ διάφορα κλαδιά ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος σε αυτούς που είναι στην κάτω μεριά.
Αν τους αφήσουμε βέβαια έτσι σε 10 λεπτά θα έχουν δραπετεύσει όλοι.
Ασφαλίζουμε λοιπόν καλά το σκεύος φροντίζοντας να υπάρχει άπλετος αερισμός.
Τοποθετούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος και περιμένουμε 3-4 ημέρες.
Θα πρέπει να καταναλωθούν σε σύντομο σχετικό διάστημα διάφορετικά,επειδή συντηρούνται με το λίπος τους, θα αδυνατίσουν.
Ο χοχλιός, εκτός από ιδιαίτερα νόστιμο έδεσμα, έχει πάρα πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το δε σάλιο του χρησιμοποιείται ευρέως από την φαρμακευτική δεδομένου ότι είναι ευεργετικό για το ανθρώπινο δέρμα.
Εδώ στην ομάδα αλλά κυρίως στην σελίδα μας “Κρήτη των γεύσεων” θα βρείτε δεκάδες παραδοσιακές συνταγές σε βίντεο για χοχλιούς.
Πηγή: Ομάδα “Κρήτη των γεύσεων / Crete of tastes” – Μπερκάκης Μιχάλης