Συστατικά:
1 κιλό καθαρισμένες και κομμένες φλούδες περγαμόντου (12 – 15 φρούτα)
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
2 βανίλιες (άρωμα)
χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και ξύνουμε τα φρούτα στον τρίφτη (ή με χρήση peeler). Κόβουμε τα φρούτα στα 4 και αφαιρούμε το εσωτερικό. Κάθε τέταρτο που έμεινε το κόβουμε σε λωρίδες πάχους 1 εκατοστού.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τις λωρίδες του περγαμόντου. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και από την στιγμή που αρχίζουν να βράζουν τα αφήνουμε 10 λεπτά.
Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλη μία φορά. Στραγγίζουμε και δοκιμάζουμε. Αν είναι ακόμα πικρά επαναλαμβάνουμε και τρίτη φορά, συνήθως όμως, με τις δύο φορές είναι έτοιμα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 3 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το περγαμόντο και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύοντας συχνά για περίπου μία ώρα παρακολουθούμε μέχρι να αρχίσει το σιρόπι να «δένει». Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο ρίχνουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμόνι. Δεν συνεχίζουμε το βράσιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει και αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα.
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 1 χρόνο!