Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες από το πρωί στην Παναγία Καλυβιανή.
Τη νύχτα έφυγε για τη Γειτονιά των Αγγέλων, η Μοναχή Ακακία (Κατσουλάκη), που για πολλές δεκαετίες το Ιεροραφείο της Μονής.
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1928 και ήταν από τις πρώτες μοναχές που ήλθαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλυβιανής, ακολουθώντας τον «Πατέρα», το Μακαριστό Τιμόθεο.
Άνθρωπος της προσευχής, της προσφοράς, της αγάπης…
Δεν είχε πιάσει ποτέ χρήματα στα χέρια της (δεν τα γνώριζε καν) και όσο δεν κρατούσε τη βελόνα και την κλωστή, κρατούσε το κομποσκοίνι.
Είχε ράψει άμφια για εκατοντάδες Ιερείς, αλλά και Δεσποτάδες, όχι μόνο από τη Μεσαρά, αλλά και απ΄ όλη την Κρήτη.
Μάλιστα, όλοι αυτοί την αγαπούσαν και την τιμούσαν και όποτε επισκεπτόταν το Μοναστήρι, τη συναντούσαν για να της μιλήσουν.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί σήμερα το απόγευμα στον Ιερό ναό της Παναγίας.
Θυμίζουμε ότι:
Το 1956 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Επίσκοπος Γορτύνης και Αρκαδίας, ο Μακαριστός Τιμόθεος.
Εκεί ξεκινά το πολυσχεδές κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό του έργο με κέντρο το τότε προσκύνημα της Παναγίας Καλυβιανής.
Αρχικά ιδρύει την Ιερά Μονή στο τόπο του προσκυνήματος, εγκαθιδρύοντας πολυπληθή αδελφότητα (ανάμεσά τους και η Μακαριστή Ακακία) και γύρω από αυτήν αναπτύσσει τα εξής φιλανθρωπικά και κοινωνικά ιδρύματα:
Ορφανοτροφείο, Γηροκομείο, Οικοκυρική Σχολή, Τυπογραφείο, Ίδρυμα Παιδικής Υγείας, Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, Ίδρυμα Εργαζομένων Νεανίδων, Σχολή Κοπτικής και Ραπτικής, Δημοτικό Σχολείο, Οικοτροφείο Αρρένων, Οικοτροφεία θηλέων, Εργαστήριο Υφαντικής και Εργαστήριο Πλεκτικής.
Επίσης δημιουργεί Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, Ιεροραφείο, Χριστιανική Εστία και Πνευματικό Κέντρο.
Γνωστά είναι και τα Πνευματικά Συμπόσια και Συνέδρια της Καλυβιανής.
Για τα έργα του αυτά, τα οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκαν ως “Νέα Βασιλειάδα” βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.