Πειραιάς: Ιάσονας Ντικούλης
Με λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 ο Αναστάσιμος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση της Παναγίας της Κανάλας και του Αγίου Δημητρίου στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς.
Τον Εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμ. Συμεών Συμεωνίδης πλαισιούμενος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού.
Να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς υποδέχθηκε τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Κανάλας από το νησί της Κύθνου, όπου και θα παραμείνει στην πόλη του Πειραιά με την ευκαιρία του εορτασμού που πραγματοποιεί η ενορία του Αγίου Δημητρίου Πειραιώς, «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024»έως 29 Οκτωβρίου 2024.
Αμέσως μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στην Γερόντισσα Γαλακτία της Κρήτης, όπου ομιλητές ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και ο Οσιώτατος Μοναχός π. Ιερόθεος Γιαννουδάκος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στην ομιλία του, αναφέρει τα δικά του βιώματα από τη γνωριμία του με τη Γερόντισσα η οποία, «Σαν ήλιος χάρισε ακτίνες φωτός στη ζωή μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
«Είναι ένα πρόσωπο που μας χαρίζει την αληθινή αυτογνωσία, μας αρπάζει από τη χοϊκότητα του κόσμου μας κι μας εισαγάγει στη βασιλεία του Θεού» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος στον λόγο του, αναφέρθηκε στο βίο της γερόντισσας.
«Η Γερόντισσα Γαλακτία γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1926 και κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 20 Μαΐου 2021. Υπήρξε όντως μια ευλογημένη γυναίκα και μοναχή με έκδηλα τα στοιχεία του Θεού επάνω της» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι συναντήθηκε μαζί της δύο φορές, αλλά είχαν διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία.
Επίσης, έχει περίπου 1000 μηνύματα 455 σελίδων τα οποία είναι γεμάτα από εμπειρική θεολογία.
Είχε μαζί της αλληλογραφία και έχει 9 ιδιόχειρες επιστολές της και 9 δικές του απαντήσεις.
Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε 10 θεολογικές αρχές με βάση τις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει το ορθόδοξο από το αιρετικό, ήτοι: στοχασμός και αγιοπνευτική εμπειρία, θεολογία και οικονομία, άκτιστο και κτιστό, λογική, νους, καρδία, παράδεισος και κόλαση, φίλαυτη και ανιδιοτελής αγάπη, τρεις κινήσεις, κατά φύση, παρά φύσην και υπέρ φύσην, καθαρτική, φωτιστική και θεοποιός ενέργεια του Θεού, Θεία Ευχαριστία στους Ναούς και στην Ουράνια Εκκλησία, η εκκλησία ως κοινωνία θεώσεως.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ανέλυσε με βάση αυτές τις θεολογικές αρχές μερικά τμήματα από τις ιδιόχειρες επιστολές της και κατέληξε ότι η Γερόντισσα Γαλακτία είναι μια ζωντανή φιλοκαλική παράδοση και επιβεβαίωση της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων όπως την δίδασκε ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης και την παρουσιάζει στα βιβλία του.
Τέλος, ο Οσιώτατος Μοναχός π. Ιερόθεος ανέφερε δύο χαρακτηριστικά περιστατικά της ζωής του, όπου μέσα από αυτά έγινε αντιληπτή η αγιοσύνη της γερόντισσας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Πηγή: romfea.gr