Υλικά
- Χταπόδι 1 κιλό
- Δάφνη 1 τεμ
- Μπαχάρι 2 τεμ
- Κρασί 1/2 κούπα τσαγιού
- Πατάτες 500 γρ κομμένες
- Κρεμμυδάκια φρέσκα 3-4 τεμ
- Αγγουράκια τουρσί 3-4 τεμ
- Ελιές μαύρες 10 τεμ
- Κάπαρη 1 1/2 κουταλιά της σούπας
- Μουστάρδα 1 κουτάλι της σούπας
- Ξύδι 5 κουταλιές της σούπας
- Λεμόνι χυμό από ένα λεμόνι
- Αλάτι-πιπέρι
- Πάπρικα γλυκιά 1 κουτάλι της σούπας
- Ελαιόλαδο 1 κούπα τσαγιού
- Μαϊντανός 1/2 ματσάκι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό να πάρει μια βράση από το νερό που θα βγάλει το ίδιο, ρίχνουμε το πρώτο νερό και το σουρώνουμε. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει το χταπόδι μαζί με την δάφνη,το μπαχάρι,3 κουταλιές ξύδι,το κρασί , σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει καλά το χταπόδι. Αφού βράσει και μαλακώσει το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε τεμάχια. Στο διάστημα που έβραζε το χταπόδι,έχουμε βάλει τις κομμένες πατάτες να βράσουν σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια,τα κόβουμε σε ροδέλες, ξεπλένουμε λίγο την κάπαρη και ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα το χταπόδι, τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, την κάπαρη, τα αγγουράκια και τις ελιές. Δουλεύουμε στο μπλέντερ το υπόλοιπο ξύδι, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού,την πάπρικα,το πιπέρι και το αλάτι και περιχύνουμε την σαλάτα μας. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό πασπαλίζουμε την σαλάτα και σερβίρουμε.
Πηγή: chefoulis.gr