Υλικά
600γρ. πατάτες
18 ελιές Καλαμών
1 φλιτζανάκι του καφέ αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κάππαρη
6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι μαϊντανό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
αλάτι, πιπέρι
Για το χταπόδι
1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
Διαδικασία
Αρχικά ετοιμάζετε το χταπόδι: Γυρίζετε την κουκούλα ανάποδα, αφαιρείτε τα εντόσθια και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε και το ράμφος του.
Έπειτα το πλένετε καλά.
Σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό ρίχνετε το ξίδι και, αφού πάρει βράση, ρίχνετε μέσα και το χταπόδι.
Το μαγειρεύετε περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
Το βγάζετε από το νερό, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό.
Το κόβετε σε κομματάκια.
Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό για 45 λεπτά.
Τις αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, τις ξεφλουδίζετε και τους αφαιρείτε τα μαύρα στίγματα (αν έχουν).
Τις κόβετε σε κομμάτια με το χέρι.
Σε ένα μέτριο, πυρίμαχο σκεύος βάζετε τις κομμένες πατάτες και το βρασμένο χταποδάκι.
Προσθέτετε την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αγγουράκι τουρσί και τις ελιές.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα:
Ρίχνετε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο και αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάτε μέχρι η σάλτσα σας να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Περιχύνετε τη σαλάτα σας, ανακατεύετε καλά και τη μεταφέρετε σε μια ωραία σαλατιέρα.
Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε στο τραπέζι.
Πηγή: olivemagazine.gr – Ηλίας Μαμαλάκης – Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Τina Webb