Παστίτσιο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια υπέροχη συνταγή για παστίτσιο σαν της μαμάς με αφράτη, βελούδινη μπεσαμέλ και ζουμερό αρωματικό κιμά. Συνταγή για 100% επιτυχία κάθε φορά!
Υλικά
- 300γρ. ζυμαρικά Νο 2 για παστίτσιο βρασμένα για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο βρασμού στη συσκευασία
Για τον κιμά:
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- 500γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 80ml λευκό κρασί
- 1κ.σ. πελτές ντομάτας
- 400γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1/2κ.γλ. καστανή ζάχαρη
- 1πρέζα κανέλα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
- 3φάκελοι μπεσαμέλ Easy Bake
- 1,5λίτρο πλήρες γάλα
- 100γρ. τριμμένο τυρί και λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για τον κιμά:
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι μέχρι να σοταριστεί και να μαλακώσει για 3-4 λεπτά. Σοτάρουμε το λιωμένο σκόρδο για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στο σκεύος μέχρι και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και συμπληρώνουμε με νερό εάν χρειάζεται. Ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη, κανέλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 10 λεπτά περίπου.
Για τη μπεσαμέλ:
- Σε μπολ αναμειγνύουμε το περιεχόμενο των δυο φακέλων για μπεσαμέλ με το γάλα και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και βελούδινο μείγμα. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ξανά με το μίξερ χειρός.
Στήνουμε το παστίτσιο:
- Λαδώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος 28 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Φτιάχνουμε την πρώτη στρώση με τα 3/4 της ποσότητας βρασμένων ζυμαρικών. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο τριμμένο τυρί. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά και ισιώνουμε με τη σπάτουλα ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη στρώση. Τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά και πασπαλίζουμε με επιπλέον τυρί. Με μια μαρίζ απλώνουμε τη μπεσαμέλ και την ισιώνουμε. Επικαλύπτουμε με λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί.
- Χτυπάμε το σκεύος δυο-τρεις φορές στον πάγκο εργασίας για να σταθούν καλά τα υλικά. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε το παστίτσιο μας και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.
Πηγή: mamapeinao.gr