Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινά: Κρητικό γλυκό μπουρέκι

11/04/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Πασχαλινά: Κρητικό γλυκό μπουρέκι
0
SHARES
Share on Facebook

υλικά

για το φύλλο

( για ταψί 36εκ διάμετρο)

αλεύρι

300 – 350γρ

χυμό πορτοκαλιού

1 πορτοκάλι

ελαιόλαδο

1/3 φλυτζανιού ή 80ml

αλάτι

μια πρέζα

χλιαρό νερό

όσο πάρει

 για τη γέμιση

ανθότυρο

800γρ – 1000γρ

αυγά

1 μεγάλο ή 2 μικρά

κανέλα

1 – 2 κουταλάκια

 για το σιρόπι

νερό

2 ποτήρια

ζάχαρη

1 ποτήρι

λεμόνι

φλούδα από ένα λεμόνι

βούτυρο λιωμένο

50γρ

εκτέλεση

ζυμάρι

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).

Πλάθουμε το ζυμάρι μας μέχρι να ενσωματωθούν το υγρά υλικά στο αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.

σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα από το λεμόνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, για 5 έως 10 λεπτά το πολύ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

γέμιση

Φτιάχνουμε τη γέμιση προσθέτοντας στον ανθότυρο, την κανέλα και τα αυγά. Με ένα πιρούνι ‘πατάμε’ καλά τον ανθότυρο (όπως φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας) για να αποκτήσει πιο κρεμμώδη υφή και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

άνοιγμα φύλλου

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ισομεγέθη μπαλάκια. Παίρνουμε το μπαλάκι και με την παλάμη μας το πλαταίνουμε να γίνει επίπεδο και όσο ένα πιατάκι του καφέ.

Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και βάζουμε πάνω το φυλλαράκι μας. Το αλευρώνουμε και αυτό καλά.

Με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε κυκλικό φύλλο. Κυλάμε τον πλάστη  (ρολάρω) πάνω στο φύλλο με τα δύο μας χέρια. Γυρνάμε κάθε φορά το φύλλο μας ένα τέταρτο γύρω για να ανοίξει ομοιόμορφα και στρογγυλά.

Σε όλη τη διάρκεια του ανοίγματος του φύλλου αλευρώνουμε καλά το φύλλο. Μην το φοβάστε δεν παθαίνει τίποτα, διαφορετικά θα κολλήσει και δεν θα ανοίγει καλά.

Όταν το φύλλο μας φτάσει περίπου το μέγεθος ενός πιάτου φαγητού, παίρνουμε την άκρη του φύλλου και την τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη. Με τις παλάμες μας από το κέντρο προς τις άκρες, πατάμε το φύλλο ελαφρά και ταυτόχρονα το τυλίγουμε  γύρω από τον πλάστη.

Ξετυλίγουμε το φύλλο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τυλίγοντας τη ζύμη από την αντίθετη πλευρά. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ομοιόμορφα και στρογγυλά. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι το φύλλο μας να γίνει πολύ λεπτό και να φτάσει τα 45 με50 εκατοστάδιάμετρο.

σύνθεση

Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους180°C.

Διπλώνουμε το φύλλο στην άκρη2 εκατοστάκαι βάζουμε τον ανθότυρο με ένα κουταλάκι κατά μήκος. Τυλίγουμε μια φορά το φύλλο γύρω από τον ανθότυρο και με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο. Δημιουργούμε δηλαδή ένα μακρύ κορδόνι που είναι γεμισμένο με ανθότυρο.

Παίρνουμε το κορδόνι μας και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι γύρω γύρω. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ανοίγματος και του γεμίσματος και με τα άλλα δύο φύλλα.

Αλείφουμε το μπουρέκι μας με το λιωμένο βούτυρο να πάει παντού.

Το φουρνίζουμε 30′ με 40′  λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή έως ότου πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

σιρόπιασμα

Μόλις βγάλουμε το μπουρέκι μας από το φούρνο τα ραντίζουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.

Πηγή: realfamilyfood.com

 

Previous Post

Κουρκουμπίνια

Next Post

Αγιορείτικο ψωμί ή αλλιώς το ψωμί των μοναχών

Next Post
Αγιορείτικο ψωμί ή αλλιώς το ψωμί των μοναχών

Αγιορείτικο ψωμί ή αλλιώς το ψωμί των μοναχών

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ