Σήμερα Κυριακή 5 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο Ζαρού και ώρα 8 το βράδυ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου από τον “ακούραστο” & “αεικίνητο” εκπαιδευτικό, Γιώργη Φραγκάκη..
Λιγα λόγια για το βιβλίο: Ηλεκτροπαραγωγή στο Ζαρό πριν τη ΔΕΗ (1940-68)
Αν και η ύπαρξη ηλεκτρικών φορτίων ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, μόλις τον 19ο αι. ο άνθρωπος κατάφερε να τα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζωή μας άλλαξε ριζικά από τη στιγμή που η χρήση του ηλεκτρισμού έγινε κοινωνικό αγαθό για τον κάθε πολίτη. Δίχως αυτόν, δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε ούτε για βιομηχανική επανάσταση, ούτε για τεχνολογική. Ο ηλεκτρισμός λοιπόν, δίκαια πρέπει να θεωρείται ως η μεγαλύτερη επανάσταση του σύγχρονου κόσμου.
Στις νεότερες γενιές, που μεγάλωσαν με τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ. ά., φαίνονται, ίσως, παράξενες κι απόμακρες οι ιστορίες των παλαιότερων, που η ζωή τους ήταν συνυφασμένη με το λύχνο και την απουσία κάθε άλλης μορφής φωτισμού. Είναι αλήθεια ότι ο ηλεκτρισμός άσκησε καταλυτική επίδραση και μεταμόρφωσε ολόκληρη τη ζωή μας. Συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη των επιστημών, την βιομηχανίας, της τεχνολογίας, της διαστημικής.
Ο Ζαρός ήταν από τις λίγες κοινότητες, προπολεμικά, (σε όλη την Ελλάδα) που είχε την τύχη να γνωρίσει αυτό το «θαύμα», πολύ πριν ιδρυθεί η ΔΕΗ. Μέχρι το 1929 είχαν ηλεκτροδοτηθεί 250 πόλεις με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων. Το 1950 στη Ελλάδα υπήρχαν περίπου 400 εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (δημοτικές ή ιδιωτικές).
Στο Ζαρό, ο Μικρασιάτης Σταύρος Πιάγκαλης θα ήταν ο πρώτος που, ως ιδιώτης, θα πάρει την πρωτοβουλία να ηλεκτροδοτήσει τον Πάνω Ζαρό. Στη συνέχεια, μια δεύτερη πρωτοβουλία, επίσης ιδιωτική, Ζαριανή αυτή τη φορά, της οικογένειας Τσικριτσάκη (Σκουρομανώλης) θα ηλεκτροδοτήσει τον Κάτω Ζαρό. Και οι δυο λειτούργησαν με την κινητική δύναμη του νερού. Το 1950-51 θα ακολουθήσει μια ακόμα πρωτοβουλία, συνεταιριστική αυτή τη φορά από τον «Ελαιουργικό και Πιστωτικό Συνεταιρισμό Ζαρού» με τη χρήση της κινητικής ενέργειας του πετρελαίου. Τα εγχειρήματα αυτά δεν ήταν καθόλου εύκολα για τα μέτρα της εποχής.
Οι νεώτερες γενιές Ζαριανών δεν παρέλαβαν γραπτά στοιχεία για την ανθρώπινη παρουσία στον τόπο, αν και είναι μακραίωνη. Ήταν οι εποχές, ήταν η απουσία των σύγχρονων μέσων διάσωσης της ιστορικής μνήμης, ήταν οι δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας κ. ά. που δεν το επέτρεψαν. Σήμερα όμως, θα αποτελούσε παράληψη για το Ζαρό, η μη καταγραφή και διάσωση όλων όσων θα βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν αυτήν την ανθρώπινη παρουσία και τη διαδρομή της στο χρόνο.
Το βιβλίο: «Ηλεκτροπαραγωγή στο Ζαρό πριν τη ΔΕΗ (1940-68)» έρχεται να βάλει μια ψηφίδα, μικρή αλλά πολύτιμη, στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας του Ζαρού. Και είναι πολύ σημαντικό, να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες.
Την έκδοση ανέλαβε πρόθυμα η εταιρεία ZARO’S Α.Ε.
Γιώργης Ι. Φραγκάκης