Το περασμένο Σάββατο 4 Μαΐου παραδόθηκε η μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης και Αναπτυξιακής Αναβάθμισης, της πληγείσας από τις πυρκαγιές περιοχής Μελάμπων, Κρύας Βρύσης, Σαχτουρίων, Αγία Γαλήνης και Ορνές.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στις Μέλαμπες στο πνευματικό Κέντρο της Ενορίας και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας τριετούς προσπάθειας που ξεκίνησε μετά τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές του 2016, όπου διαφάνηκε όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη εκπόνησης ειδικής επιστημονικής ερευνητικής προσέγγισης του φαινομένου.
Το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πυρκαγιών, σε βάθος δεκαετιών, στην παραπάνω περιοχή την καθιστά πανελλαδικά ως την πρώτη σε επαναληπτικότητα, και στις πρώτες θέσεις σε σοβαρότητα περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.
Η μη ύπαρξη έως σήμερα, επίσημης, ολοκληρωμένης σχετικής στρατηγικής μελέτης, αφενός δημιουργούσε έλλειμμα συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης των δεδομένων και αφετέρου οδηγούσε στη διόγκωση των συναισθημάτων απογοήτευσης, αγανάκτησης και απελπισίας των κατοίκων, οι οποίοι αποζητούσαν εντατικοποίηση των προσπαθειών λήψης μέτρων πρόληψης, καταστολής, απόδοσης ευθυνών, καθώς και οικονομικής ανάκαμψης.
Από την μελέτη των αποτελεσμάτων διαπιστώνει κανείς, πως το πόνημα αυτό δεν αποτελεί απλά ένα κείμενο ευρημάτων/συμπερασμάτων και προτεινόμενων μέτρων, αλλά πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης που ενσωματώνει και την γνώση που εκπορεύεται από την κοινωνία. Αξιοθαύμαστη -εάν όχι πρωτόφαντη στα ελληνικά χρονικά εκπόνησης συναφών μελετών- είναι η επώνυμη, ενεργός συμμετοχή διακοσίων και πλέον κατοίκων και φορέων της περιοχής, με την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου οι οποίοι ουσιαστικά συνυπογράφουν την παρούσα μελέτη, αιτούμενοι την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των προτεινόμενων ενεργειών.
Αν θα θέλαμε να σταθούμε σε κάποια από τα κυριότερα σημεία της παρουσίασης της μελέτης θα επισημαίναμε την ραγδαία μείωση της ελαιοπαραγωγής σε ποσοστό άνω του 700%, μείωση της αφθονίας των ειδών, της βιοποικιλότητας γενικότερα, αλλά και επιπτώσεις και για τον τοπικό τουρισμό και κατ’ επέκταση εκμηδενισμός των ατομικών εισοδημάτων και υποβάθμιση της αξίας της γης λόγω του φαινομένου των πυρκαγιών. Συνεπακόλουθα αυτών, η εγκατάλειψη και ερημοποίηση των περιοχών με επίταση του φαινομένου της πληθυσμιακής γήρανσης, σημαντικές συνέπειες δηλαδή στο κοινωνικό εν γένει πεδίο, στο βιοτικό επίπεδο των δημοτών, στη μεταβολή των δημογραφικών τους χαρακτηριστικών, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.
Οι βασικοί άξονες δράσης που προτάθηκαν τώρα και που είναι αποτέλεσμα επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων, παρατίθενται παρακάτω.
Δημιουργία νέων υποδομών ή/και βελτίωση υφιστάμενων. Στο πλαίσιο αυτό ως βασικά μέτρα προτάθηκαν η βελτίωση του υφιστάμενου επαρχιακού δρόμου Μέλαμπες – Αγία Γαλήνη. Επιπλέον, προτάθηκε η εξασφάλιση νέων χώρων στάθμευσης στην Αγία Γαλήνη προκειμένου να αποσυμφωρηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι λιμένα, αλλά και η δημιουργία δεύτερης πύλης εισόδου- περιφερειακής οδού στην Αγία Γαλήνη.
Έργα Πυροπροστασίας
Έργα Ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, με δημιουργία, επέκταση, αναβάθμιση και σύνδεση δικτύων, αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, με δημιουργία ομβριοδεξαμενών – λιμνοδεξαμενών και χώρων αποθήκευσης νερού καθώς επίσης και νέες υδάτινες πηγές και γεωτρήσεις.
Μέτρα κινητοποίησης, Δράσεις εθελοντισμού και των συνοδών δράσεων εκπαίδευσης-ενημέρωσης,.
Αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα μέσω εναλλακτικού εισοδήματος, ανασύστασης ελαιώνων και αμπελιών, μέσω αξιοποίησης νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, με συνέργειες παραγωγών και ξενοδόχων για αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, με δημιουργία κτηνοτροφικών γεωργικών ζωνών, αλά και συναινετικό αναδασμό με αξιολόγηση εδαφών και ομαδοποίηση καλλιεργειών ανά περιοχή.
Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος για την αντιμετώπιση της προβληματικής τουριστικής κατάστασης της περιοχής μέσω αξιοποίησης περιπατητικών διαδρομών, ανάπτυξης αγρο-τουρισμού και εκκλησιαστικού τουρισμού, δράσεων ανάδειξης και προβολής τουριστικού προϊόντος καθώς και αναπλάσεων των τοπικών οικισμών.
Η ανάδειξη του προβλήματος των πυρκαγιών και των συνεπειών τους στην περιοχή των πέντε χωριών αποτελούσε ηθική και θεσμική υποχρέωση μας, καθώς επίσης ο καθορισμός τεκμηριωμένων-ιεραρχημένων δράσεων και παρεμβάσεων, για την αναπτυξιακή αναβάθμιση και περιβαλλοντική αποκατάσταση! Μπορούμε πλέον να περάσουμε στη δεύτερη φάση, αυτή της υλοποίησης των προτάσεων, αναλαμβάνοντας, δημότες, αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες αλλά και κεντρικό κράτος τις ευθύνες που αναλογούν.
Στην παρουσίαση της μελέτης παρευρέθηκε ο Υπουργός Υγείας Ξανθός Ανδρέας, ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Κεφαλλογιάννης Ιωάννης, η αντιπεριφερειάρχης Λιονή Μαρία, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ταταράκης Ιωάννης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσών Κρήτης Λαγουδάκης Νικόλαος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος εκπρόσωποι φορέων και πολλοί δημότες της περιοχής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ