Η εβδομάδα ξεκίνησε με πτωτικές πιέσεις και την ελληνική άμυνα να εμφανίζει σημάδια αρρυθμίας που επιτρέπουν στο επιθετικό εμπόριο να πραγματοποιεί κέρδη. Οι αγορές δεν διαφέρουν πολύ από το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Όταν μια άμυνα είναι «σκορποχώρι», τότε οι επιθετικοί κάνουν πάρτυ. Αυτό επισημάναμε όχι για πρώτη, αλλά για πολλοστή φορά διαπιστώνοντας πως κάποιοι αυτοκτονούν με τις τιμές του ελαιολάδου.
Στις μέρες που επακολούθησαν προκύπτει μια διαφοροποιημένη εικόνα μεταξύ Ισπανίας – Ιταλίας – Ελλάδας. στην Ισπανία δεν βγήκε κάποια αντίδραση, οπότε, όπως αποτυπώνουν τα σχήματα του PoolRed, κλείνουμε την εβδομάδα προτρέποντας όλους για ψυχραιμία ελπίζοντας οι ισπανικές κοοπερατίβες και τα ιταλικά ελαιοτριβεία να αντέξουν στις πιέσεις. “Ψυχραιμία” σημαίνει σταδιακές πωλήσεις όταν οι τιμές ανεβαίνουν γιατί όταν πέφτουν επιτείνουμε τον πανικό που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση.
Ας δούμε τις αγορές της Μεσογείου:
Ισπανία: Αν και η κατάρρευση που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο 2024, έχει περιορίσει τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης, ωστόσο η αγορά αδυνατεί να βρει κάποιο ανοδικό μομέντουμ. Οι λίγες βροχές στη Σεβίλλη (Ανδαλουσία), οι ανάγκες σε ρευστότητα των ιδιωτικών ελαιοτριβείων που προαγοράζουν τον ελαιόκαρπο, όπως επίσης και των μη συνεταιρισμένων ελαιοπαραγωγών, είχαν αποτέλεσμα το τελευταίο 15νθήμερο μια καθοδική κίνηση, η οποία συνεχίζεται.
Τα καλά έξτρα, σε μεγάλη έλλειψη, κινούνται στα 4,40 – 4,60 ευρώ/κιλό, τα προβληματικά υποχωρούν κάτω και από τα 4,0 ευρώ/κιλό, ενώ κάποια σούπερ εξτρίσσιμα μπορεί να ανεβαίνουν μέχρι τα 5,50 ευρώ/κιλό. Ο βιομηχανικός άσσος, η ποιοτική κατηγορία που οδηγεί την ισπανική αγορά, έχει χάσει 0,35 ευρώ/κιλό τις τελευταίες δύο εβδομάδες και βρίσκεται στα 3,50 ευρώ/κιλό με το ραφινέ στα 3,60€/κιλό.
Οι μεγάλες ισπανικές κοοπερατίβες και φυσικά η αύξηση της κατανάλωσης (βλέπε παρακάτω) αποτελούν τους δύο βάσιμους λόγους ανάκαμψης των τιμών έστω και σε κάποια λογικά όρια, που πολύ θα απέχουν από την διετία 2023/2024.
Ιταλία: Λέξη προς λέξη παραμένουμε στα όσα γράφαμε εδώ και πολλές εβδομάδες. Η μειωμένη φετινή ιταλική παραγωγή κάτω των 200.000 τόνων επιτρέπει στα εγχώρια Made in Italy να κρατούν τις τιμές της συνήθους ποιότητας έξτρα στα όρια των 9,10-9,40 ευρώ/κιλό, αξιοποιώντας πάντοτε το αξεπέραστο ιταλικό μάρκετινγκ όχι μόνο στις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο αλλά και στην εσωτερική αγορά.
ένα βυτίο μαυρολήσιο πιάνει το 4,60 ευρώ (άφιξη Ιταλία), τιμή αδιανόητα χαμηλή αν την δει κανείς στο περσινό κλίμα, αλλά λογική στο πλαίσιο της φετινής συγκυρίας και πραγματικότητας. |
Ελλάδα: Τα μεγάλα κενά των άλλων χωρών (Ιταλίας ποσοτικά, Ισπανίας ποιοτικά) προκαλούν κάποια ζήτηση δίνοντας νότες αισιοδοξίας στην απραξία των προηγούμενων ημερών. Αποτέλεσμα τα μεν συνήθη έξτρα να ακούγονται στο εύρος 4,70-4,80 ευρώ/κιλό, ενώ οι καλές ανεβαίνουν και στο 5,20 ευρώ/κιλό. Σε αυτό το κλίμα ένα βυτίο μαυρολήσιο πιάνει το 4,60 ευρώ (άφιξη Ιταλία), τιμή αδιανόητα χαμηλή αν την δει κανείς στο περσινό κλίμα, αλλά λογική στο πλαίσιο της φετινής πραγματικότητας.
Κατανάλωση
Δεν θα κουραστούμε μονότονα να επαναλαμβάνουμε ότι μόνο η άνοδος της καταναλωτικής ζήτησης μπορεί με τρόπο υγιή να εγγυηθεί την όποια ανάκαμψη των τιμών παραγωγού σε λογικά πλαίσια.
Δυστυχώς η ελληνική ειδησεογραφία είναι κενή περιεχομένου, σε πλήρη ακινησία, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες όπως π.χ. με την Ισπανική διεπαγγελματική ελαιολάδου που αναβίωσε την καμπάνια της για σφραγισμένα ελαιόλαδα στα καταστήματα HORECA (εστιατόρια κλπ.).
Επιτραπέζια ελιά
Οι τιμές στην ελιά Καλαμών, έχουν βελτιωθεί και από το επίπεδο του 1,40 ευρώ που ήταν η αρχικώς προσφερόμενη τιμή (για την κατηγορία των 200 τεμαχίων ανά κιλό), έχουν φτάσει στο 1,70 ή και στο 1,80 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, μεγάλες σε μέγεθος ελιές δεν έχουν οι παραγωγοί, είναι μικρές οι ποσότητες. Έτσι η μέση τιμή, το έσοδο δηλαδή του παραγωγού από την πώληση της ελιάς διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα, γύρω στο 1,30 ευρώ το κιλό. Γιατί ο μέσος όρος στη «σκάλα» είναι 270 τεμάχια ανά κιλό. Δεδομένου ότι το κόστος του παραγωγού βρίσκεται στο επίπεδο του 1,00-1,10 ευρώ, το περιθώριο κέρδους είναι χαμηλό.
Ακόμη, ένα μέρος της παραγωγής ελιάς Καλαμών, οδηγήθηκε προς έκθλιψη (τα μεγέθη άνω των 350 τεμαχίων ανά κιλό). Η συνολική παραγωγή της ελιάς Καλαμών, στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 90.000 τόνων, ωστόσο ακριβέστερες εκτιμήσεις θα είναι διαθέσιμες την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγή: olivenews.gr