Τα έκτακτα γεγονότα του Παρατηρητήριου Τιμών Ελαιολάδου (1/3/2025) μετά τα παλλαϊκά συλλαλητήρια της 28/2/2025 ανήκουν στην ιστορία οπότε επανερχόμαστε στις συνήθεις εβδομαδιαίες επικοινωνίες μας.
Οι αγορές συνεχίζουν αδιατάρακτες την πορεία τους κινούμενες σε ένα πάρα πολύ μικρό εύρος διακυμάνσεων όπως εξηγήσαμε βασιζόμενοι στη στατιστική των πραγματικών τιμών ελαιολάδου (4/3).
Στην Ισπανία: Σφοδρές βροχοπτώσεις και εκτεταμένες πλημμύρες στην ανατολική χώρα ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι αν πάει καλά η ανθοφορία και δέσει ο καρπός χωρίς της καταστροφή του Μαίου 2023 τότε η εσοδεία 2025/2026 προμηνύεται να ξεπεράσει την φετινή. Προς το παρόν τα έξτρα κινούνται με αναιμική ανοδική διάθεση περί τα 4,50€/κιλό ενώ το λαμπάντε 1° αυτή την εβδομάδα είχε μια μικρή υποχώρηση γύρω στα 3,40 €/κιλό.
Σωτήριες βροχές πήρε και η Κρήτη, ειδικά προς ανατολικά Ξαφνικές νεροποντές στην Κρήτη . Πιο ζεστός ο χειμώνας . Οι κίνδυνοι για την ελιά.
Αξιοσημείωτη η άνοδος των έξτρα στην Τυνησία, που προσέγγισαν πάλι τα 4€ μετά τον απόηχο των σκανδάλων φυλάκισης σε 4η υπόθεση απάτης ελαιολάδου.
Η Ιταλία συνεχίζει με τα δικά της έξτρα του Made in Italy να φθάνουν τα 9,20 – 9,40 €/κιλό αλλά για ποσότητες που αποτελούν «σταγόνα στη Μεσόγειο».
Στην ελληνική αγορά το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, παρατηρήθηκε κάποια αναιμική προσφορά, ωστόσο συνεχίζουν οι διαθέσεις των αγοραστών να μην συναντώνται με των πωλητών με αποτέλεσμα οι συναλλαγές που γίνονται να είναι περιορισμένες. Αποτέλεσμα, έως και το 80% της παραγωγής να είναι «μέσα, προς φύλαξη». Κάποια Μέσα Ενημέρωσης μεγαλοποιώντας αγοραπωλησίες λίγων βυτίων, όπως και ορισμένοι αγροσυνδικαλιστές, οι οποίοι στα ραδιόφωνα δίνουν υποσχέσεις χωρίς κανένα δικό τους ρίσκο παρά μόνο όσων τους πιστεύουν επαναλαμβάνοντας τα περσινά λάθη, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες εμποδίζοντας την ομαλή ροή της αγοράς.
Την εβδομάδα αυτή καταγράφηκαν οι εξής τιμές:
Έξτρα | Λακωνία | 4,40 – 4,80 |
Έξτρα | Μεσσηνία | 4,30 |
Έξτρα | Κρήτη | 4,30 – 4,50 (4,70*) |
Λαμπάντε 5° | 2,90 – 3,10 | |
Ραφινέ | 3,50 – 3,70** |
* σε ειδικές περιπτώσεις
** θεωρείται υπερτιμημένο
Ανακάμπτει η ζήτηση του πυρηνελαίου με το μπρούτο 10° να κυμαίνεται μεταξύ 1,10 και 1,17€/κιλό, ενώ το ραφινέ 2,40 με 2,50€/κιλό.
Πηγή: olivenews.gr