Η προαναγγελθείσα από την προηγούμενη εβδομάδα, άνοδος τιμών είναι γεγονός καταγράφοντας περί τα +10 σεντ όχι μόνο στα έξτρα παρθένα αλλά και στα βιομηχανικά.
Έτσι βλέπουμε στην ελληνική αγορά το εξαιρετικό παρθένο να ξεκινάει από τα 5,0 και να φθάνει τα 5,50 €/κιλό τιμές CIF άφιξη Ιταλία και το λαμπάντε βάσης 5ο, επίσης ανεβασμένο, από 4,0 έως και 4,20 €/κιλό -ανάλογα με τα ιδιαίτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
Η εξήγηση είναι μία και μοναδική, είναι η ανομβρία που έχει πλήξει όχι μόνο την Ισπανία αλλά και την επίσης σημαντική Τυνησία. Είχα γράψει για την απειλή της ανομβρίας στην Ισπανία στο Ελιά & Ελαιόλαδο από τον Δεκέμβριο 2021 αλλά για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ δεν πίστευα ότι θα φτάσουμε σε τέτοιες ακραίας μορφής εκδηλώσεις της κλιματικής κρίσης τόσο σύντομα. Κι ακόμα δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…
Το γεγονός είναι ότι μπορούμε πια με απόλυτη βεβαιότητα να μιλήσουμε για την επερχόμενη εμπορική περίοδο 2023/2024 η οποία, πρώτον θα ξεκινήσει με πολύ χαμηλά αποθέματα – όσο κι αν μειωθεί η κατανάλωση- και δεύτερον, θα έχει μειωμένη παραγωγή τόσο η Ισπανία, όσο και η Τυνησία. Συνεπώς τα συνολικά παγκόσμια διαθέσιμα της νέας χρονιάς θα είναι (πάρα) πολύ μειωμένα σε σύγκριση με τον συνήθη μέσο όρο με προφανείς περαιτέρω ανοδικές τάσεις στις τιμές.
Το δεύτερο σημαντικό και αναπόφευκτο γεγονός, συνέπεια του πρώτου, είναι πως θα συνεχίσει και θα ενταθεί η μείωση της κατανάλωσης. Η άνοδος των τιμών των ελαιολάδων – όπως και σχεδόν όλων των τροφίμων- συνυπάρχει με την εξίσου ανησυχητική άνοδο του πληθωρισμού, τα φαινόμενα ύφεσης, που υποσκάπτουν το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Σε χώρες όπως η Ισπανία που διαθέτουν πλήρη και ακριβή στατιστικά στοιχεία η μείωση της κατανάλωσης είναι εμφανέστατη,
Δυστυχώς σε χώρες όπως η Ελλάδα συνυπάρχουν οι σχετικά χαμηλές τιμές παραγωγού με τις σχετικά υψηλές τιμές καταναλωτή με ό,τι συνεπάγονται αυτές οι διαρθρωτικές στρεβλώσεις της αγοράς.
Πηγή: olivenews.gr