Το πρώτο βυτίο φρέσκων ελαιολάδων που πούλησε ο συνεταιρισμός των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας (βλ. Με συν 9,20 κάτι ξεκινάει η 2023/24 στους Αγίους Αποστόλους και Με 9,25 €/κιλό έκλεισε η διαπραγμάτευση στον Α.Σ. Αγίων Αποστόλων) παραμένει και το μοναδικό βάζοντας σε εύλογες σκέψεις και ανησυχίες για τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Δεν λέω των επόμενων μηνών γιατί συνεχίζουμε να «πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά» οπότε όλα συνεχίζουν να είναι πολύ ευμετάβλητα.
Ωστόσο, είναι πια ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε σε ένα ελαφρά πλαγιοκαθοδικό κανάλι των τιμών. Το είχαμε επισημάνει εδώ και ένα μήνα (βλ. Παρατηρητήριο τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς 22/09/2023) όταν έγραφα «η προσωπική μου αίσθηση είναι πως η αγορά έχει πιάσει ένα «ταβάνι», προσωρινά τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξουν νεότερες εξελίξεις και πραγματικές ειδήσεις». Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω πως και άλλα αγροτικά μέσα ενημέρωσης έστω με καθυστέρηση τώρα σιγά σιγά το ανακαλύπτουν.
Να επισημάνουμε:
Στην Ισπανία έχουμε κάποιες πρώτες, πολύ ενθαρρυντικές βροχές ιδίως αν τις συγκρίνουμε με την περσινή ανομβρία
Στην Ελλάδα αντιθέτως ζούμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι (βλ.Τι άκουσα σήμερα…) ελπίζοντας ο Νοέμβρης να φέρει τις πρώτες βροχές και κρύα.
Οι τιμές στην Ισπανία ακολούθησαν τον τελευταίο μήνα μια πτωτική πορεία περίπου κατά 3% με το έξτρα παρθένο να κυμαίνεται περί τα 8,20€/κιλό, το απλό παρθένο τα 7,20€/κιλό και το λαμπάντε 1° να έχει χάσει τα 7€ υποχωρώντας στα 6,90€/κιλό.
Η Ελλάδα συνεχίζει σε άπνοια συναλλαγών. Το 9,25 των Αγίων Αποστόλων δεν είχε συνέχεια, το πρώιμο μαυρολίσιο ξεκινά από 7,70€/κιλό και ανεβαίνει λίγο αν πηγαίνει για επώνυμη τυποποίηση. Το λαμπάντε 5° χάνει τα 6,0€/κιλό (παράδοση Αθήνα).
Πάντως, τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα τα οποία φέτος είναι όψιμα, έχουν αρχίσει να βελτιώνουν αποδόσεις (1:5,5), με σαφώς καλύτερη ποιότητα της περσινής αλλά και με έντονη ανησυχία για προσβολές από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες λόγω ζέστης και υγρασίας.
Η Ιταλία παραμένει σε τιμές παγωμένες
Οι τρίτες χώρες (Τουρκία, Τυνησία Μαρόκο) έχουν υιοθετήσει μέτρα προστατευτισμού, περιορίζοντας τις εξαγωγές χύμα (βλ. Ναι μεν η Τυνησία άνοιξε τα σύνορά της για τις εξαγωγές ελαιολάδου αλλά …, Η Τουρκία παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγών ελαιολάδων και Γιατί το Μαρόκο απαγόρευσε τις εξαγωγές ελαιολάδου; Ποιές είναι οι επιπτώσεις;)
Εν κατακλείδι, να επισημάνουμε πως το ελαιόλαδο περνάει μια από τις πιο κρίσιμες και επικίνδυνες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών (βλ. Να υπερασπιστούμε το ελαιόλαδο (μας) και Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του Βασίλη Ζαμπούνη στο AstraTV της Θεσσαλίας). Αν κάποιοι από τους αγαπητούς αναγνώστες και τις αγαπητές αναγνώστριες αναρωτιούνται γιατί κινδυνεύει και γιατί οι τιμές παραγωγού δεν ανεβαίνουν η απάντηση έχει δοθεί εδώ και πολλούς μήνες από το Ελιά & Ελαιόλαδο και από το olivenews.gr: στη διελκυστίνδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, στα επίπεδα τιμών που έχουμε φτάσει, είναι πια ο καταναλωτής που αποφασίζει.
Πηγή: olivenews.gr