Άνοδος είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές των ελαιολάδων. Χαρακτηρίζει λίγο-πολύ όλες τις ποιοτικές κατηγορίες και σχεδόν όλες τις χώρες, κέντρα εμπορίου, της Μεσογείου.
Διεθνείς τιμές
Η Ισπανία κινείται γύρω από τα 5,42 €/κιλό για τα συνήθη έξτρα της, τα 5,14 για το κοινό παρθένο και το 4,93 για τον βιομηχανικό άσσο, ο οποίος όμως σε κάποιες πράξεις έσπασε και το ψυχολογικό όριο των 5,0 €.
Η ιταλική αγορά (σύμφωνα με το olioofficina) κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς, χωρίς μεταβολές για τα συνήθη έξτρα της, μεταξύ 6,0 και 6,30 €/κιλό, ενώ ελαφρές ανοδικές τάσεις παρατηρούνται για τα λαμπάντε, το μεν 3Ο στο 4,40 € το δε 5ο στα 4,30 €/κιλό.
Χωρίς εμπορικές συναλλαγές παραμένει η Τυνησία, η οποία άλλωστε έχει τα ανάλογα με την Ισπανία προβλήματα ανομβρίας, που επηρεάζουν όχι μόνο τη φετινή της παραγωγή, αλλά και την επερχόμενή της 2023/24.
Το ραφινέ ελαιόλαδο στη μεν Ιταλία ξεπερνά τα 5,0 €/κιλό, ενώ της Τουρκίας παραδίδεται CIF στα 4,60 €/κιλό περίπου. Το ραφινέ πυρηνέλαιο παραμένει σταθερό περί τα 3,0 €.
Ελληνική αγορά
Η αγορά δείχνει ισχυρή δυναμική με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς των ξένων, Ιταλών και Ισπανών, αλλά και απροθυμία των Ελλήνων προμηθευτών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την προσδοκία, στα όρια της βεβαιότητας, ότι οι τιμές αφού ανέβηκαν και αφού ανεβαίνουν θα συνεχίσουν και μελλοντικά να ανεβαίνουν.
Η θέση ενός Μέσου Ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα λεπτή. Δεν μπορεί να εκδίδει οδηγίες «πουλήστε» ή «μην πουλάτε» ούτε να «παίζει» δημιουργώντας εντυπώσεις, προαναγγέλοντας τα 6 € (“ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τόνε βγάλαμε). Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες του Ελιά & Ελαιόλαδο, όπως και του olivenews.gr, γνωρίζουν ότι από το 1997 προσφέρουμε αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση. Επειδή αυτά που συμβαίνουν φέτος είναι πρωτοφανή -μην ξεχνάμε πως η Ισπανία του 1,5 εκ. τόνων παραγωγής έπεσε στους 700 χιλ., ενώ είναι αμφίβολο αν του χρόνου την 2023/24 πιάσει έστω και αυτό το νούμερο- βλέπουμε τις τιμές να έχουν ανέβει από τα 2€ το έξτρα, στα 5€ το λαμπάντε και μιλάω με βάση τα αδιάσειστα πραγματικά στοιχεία της Ισπανικής αγοράς. Γι’ αυτό λοιπόν, εδώ και καιρό, «πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, απλώστε χάρτες και πυξίδες» κ.λπ. Κι αν γράψαμε στο παρατηρητήριο τιμών 7/4 «όσοι λοιπόν έχουν τη χρηματοδοτική άνεση μπορούν να κρατάνε μέσα τα ελαιόλαδά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επόμενους μήνες», δεν «δώσαμε γραμμή» να μην πουλήσετε, όπως ίσως το θεώρησαν κάποιοι. Άπειρες φορές στο παρελθόν έχουμε γράψει για το χρυσό κανόνα των σταδιακών πωλήσεων, ώστε στο τέλος να επιτευχθεί ο άριστος δυνατός μέσος όρος, όπως και για το «πούλα και μετάνιωνε», αλλά και για τον ίσιο δρόμο της καμήλας που φοβόταν τις απότομες ανηφόρες και κατηφόρες.
Συμπέρασμα, καλά κάνουν όσοι δεν πουλάνε και κρατάνε τα ελαιόλαδά τους στις δεξαμενές περιμένοντας τα 6,0 € που ήδη έγραψαν κάποιοι καλοί δημοσιογράφοι -κι αν πάει στα 6,50 ή 7,0€;-, καλά κάνουν κι όσοι πουλάνε σήμερα στα 5,50 € -μιλάμε για τα έξτρα premium- κι ακόμα καλύτερα κάνουν όσοι μπορούν να πουλήσουν λίγα, να κρατήσουν τα υπόλοιπα και βλέπουμε… |
Πάντως, σήμερα η εικόνα της ελληνικής αγοράς είναι ότι τα έξτρα κυμαίνονται από τα 5,0 έως τα 5,50 €/κιλό (χύμα, ex-work), ενώ τα βιομηχανικά 5ο κυμαίνονται από 4,25 έως 4,35 €/κιλό (άφιξη Αθήνα).
Πηγή: olivenews.gr