Γράψαμε στο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (17/02/2023) πως η αγορά «γύρισε» από ελαφρά πτωτική σε ανοδική. Τα πρώτα ορατά σημάδια αποτυπώθηκαν σε υψηλότερες τιμές της Ισπανίας ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ανεβασμένες τιμές αλλά μια νέα ψυχολογία που έχει εκφραστεί με αυξημένες συναλλαγές.
Οι μεν ξένοι αγοραστές εκδηλώνουν μια σοβαρή ζήτηση, οι δε Έλληνες πωλητές ανταποκρίνονται σε αυτήν έστω και αν οι τιμές δεν ανέβηκαν. Πρόκειται για το «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι» που γράψαμε την Παρασκευή, προχτές.
Κι επειδή σημασία έχει να δούμε ποια είναι τα αίτια αυτών των μεταβολών ας σημειώσουμε ότι:
– Τα δεδομένα της Ισπανίας για τις 31/01/2023 Η Ισπανία ακροβατεί με μειωμένη παραγωγή ήταν απογοητευτικά σε ό,τι αφορά την φετινή παραγωγή, η οποία ίσα-ίσα αν καταφέρει να υπερβεί τους 700 χιλ. τόνους. Το χειρότερο είναι πως «παραμένουν στο ακέραιο και επαυξάνονται οι φόβοι για τυχόν επανάληψη και την επόμενη εσοδεία 2023/24 μια και ο φετινός χειμώνας περνάει χωρίς τα απαραίτητα κρύα και τις βροχές».
– Υπό αυτές τις συνθήκες, έστω κι αν έχει μειωθεί η καταναλωτική ζήτηση, τα συμβόλαια με τις μεγάλες αλυσίδες τρέχουν, οπότε η βιομηχανία τυποποίησης ελαιολάδου είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει πρόσθετες πηγές εφοδιασμού της από εισαγωγές μια και η ισπανική αγορά αδυνατεί να της εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζεται.
Η Τουρκία, ήταν μεν το πιο hot εμπορικό κέντρο της Μεσογείου (19/01/2023) όμως οι σεισμοί επηρέασαν και το εμπόριο ελαιολάδου. Οι σεισμοί σε Τουρκία, Συρία εμποδίζουν την ομαλή ροή εξαγωγών ελαιολάδων. Η Τυνησία συνεχίζει στη δίνη της πολιτικής κρίσης και της απαγόρευσης εξαγωγών λαμπάντε και πυρηνελαίων Η Τυνησία απαγόρευσε τις εξαγωγές λαμπάντε ελαιολάδων και πυρηνελαίων ΕΚΤΑΚΤΟ, Αποκλειστικό, Ανάλυση (upd2) (17/12/23). Η Ιταλία έχει και αυτή μια κακή εσοδεία, οπότε «αναγκαστικά» η Ελλάδα αναβαθμίζεται εμπορικά,έστω και χύμα, σαν πηγή εφοδιασμού όχι μόνο της παραδοσιακής Ιταλίας αλλά και της Ισπανίας που έχει ανεβάσει το ενδιαφέρον της.
Το αν και πότε αυτό θα αποτυπωθεί και στις τιμές, είναι κάτι που μέλλει να δούμε. («Κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο»).
Οι αναγνώστες και αναγνώστριες του olivenews.gr πιστεύω να μην έχουν παράπονο γιατί ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες έντονων κραδασμών των αγορών παραμείναμε σε ασφαλείς πλόες με σωστούς χάρτες και πυξίδες.
Δεν ακολουθήσαμε τις «Κασσάνδρες» που εξέδωσαν οδηγίες απαισιοδοξίας «πουλήστε». Φυσικά και δεν ακολουθήσαμε τις συνωμοσιολογικές θεωρίες των «επιστημονικών συμβούλων», Οι κακές υπηρεσίες στρεβλής ενημέρωσης (15/02/23), οι οποίοι ενώ αναγνωρίζουν ότι οι τιμές που δημοσιεύουν δεν είναι αντιπροσωπευτικές, συνεχίζουν να τις επικαλούνται παρέχοντας στρεβλή ενημέρωση.
Έχουμε και μια άλλη κατηγορία αγροτικών ΜΜΕ, τα οποία αντιγράφουν τις μη αντιπροσωπευτικές τιμές των «επιστημονικών συμβούλων», το «δημέλαιο», την AICA που έχουν μπλέξει σαν Υπηρεσία της Ανδαλουσίας, αναπαράγουν μεμονωμένες απόψεις χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους, αρκεί να γεμίζουν οι αναρτήσεις 2 και 3 φορές την εβδομάδα.
Οι τιμές στα ελαιοπαραγωγικά κέντρα της Μεσογείου
Αφού δώσαμε παραπάνω την κίνηση της αγοράς και την ερμηνεία της, ας δούμε τώρα και τις τιμές (χονδρικής, βυτίου ex factory, σε €/κιλό) που διαμορφώθηκαν στα κύρια ελαιοπαραγωγικά κέντρα της Μεσογείου
Ισπανία
Έξτρα Παρθένο 5,42-5,70 (ανοδικό)
Έξτρα Βιολογικό 6,0 (ανοδικό)
Κοινό Παρθένο 4,85-5,10 (ανοδικό)
Λαμπάντε 1ο 4,55-4,85 (ανοδικό)
Ραφινέ 4,90 (ανοδικό)
Πυρηνέλαιο 10ο 2,15 (σταθερό)
Πυρηνέλαιο ραφινέ 3,05 (σταθερό)
Ιταλία
Έξτρα Παρθένο 6,00-6,10
Λαμπάντε 5ο 3,80
Ραφινέ 4,70
Τυνησία
Έξτρα Παρθένο 5,0-5,10
Τουρκία
Ραφινέ 4,30-4,40
Πηγή: olivenews.gr