Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παραδοσιακή συνταγή για μπακλαβά

07/03/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Ηπειρώτικη κρεατόπιτα
0
SHARES
Share on Facebook

Τα παραδοσιακά γλυκά έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Μας θυμίζουν το σπίτι της γιαγιάς, που κάθε φορά που πηγαίναμε μας τράταρε ένα σιροπιαστό γλυκό σε μικρό, κρυστάλλινο πιατάκι με πολύχρωμη χαρτοπετσέτα.

Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα γλυκά που λατρεύουμε να τρώμε σε ό,τι ηλικία κι αν είμαστε, όσα μοντέρνα πιάτα κι αν δοκιμάσουμε. Και μπορεί να διαφωνούμε για το ποιος το έφτιαξε πρώτος, όμως, η παραδοσιακή συνταγή από το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας είναι λαχταριστή και αξίζει να την δοκιμάσετε.

Ο «κλασικός» μπακλαβάς γίνεται με φιστίκι και περιέχει μια κρέμα που ονομάζεται καϊμάκ. Τον βρίσκουμε στα πιο εκλεκτά ζαχαροπλαστεία της Κωνσταντινούπολης.

Σημειώστε τι θα χρειαστείτε για να τον φτιάξετε:

ΥΛΙΚΑ

2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
1 κιλό φιστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
150 γρ. Γαλέτα ή 10 φρυγανιές στο μούλτι
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
3 κ.σ. ζάχαρη
350 γ. βούτυρο πρόβειο (συνολικά 2 φλυτζ. βούτυρο)
Για το μέλωμα
1 φλυτζ. μέλι
3 φλυτζ. ζάχαρη
3 φλυτζ. νερό
1 ξύλο κανέλλα
1½ κ.σ. χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (φλούδα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Βάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις του φύλλου. Το βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα πολύ καλά.
Με ένα κουτάλι ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο, βουτύρωμα, γέμιση, φύλλο, βουτύρωμα, γέμιση (ή ανά δύο φύλλα μαζί και μία στρώση φιστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.
Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.
Ακολούθως τα περιχύνουμε με το βούτυρο και τα ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι.

Είναι σημαντικό να είναι τόσο ο μπακλαβάς όσο και το σιρόπι καυτά.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει, χωρίς να τον σκεπάσουμε, για δύο ώρες περίπου.
Προσπαθούμε να βάζουμε τα φύλλα μας και το βούτυρο πολύ απαλά για να μη τα πιέζουμε και να γίνει το γλυκό μας αφράτο.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: bovary.gr

Previous Post

Γαλακτομπούρεκο (ατομικά ρολά)

Next Post

Μπουρέκια σιροπιαστά

Next Post
Ηπειρώτικη κρεατόπιτα

Μπουρέκια σιροπιαστά

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ