Παραδοσιακά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

3 φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
½ φλυτζ. κονιάκ ή ρακή
1 κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
2 κουτ.γλυκού baking powder
1 κουτ.σούπας κανελογαρύφαλλα
9 φλιτζ. αλεύρι (περίπου, όσο πάρει)
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1½ ποτήρι νερό
1½ ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder.

Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.

Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ ή τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.

Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα “γυρίζουμε” πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα με κουπάτ.

Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30′.

Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βράζουμε εντωμεταξύ το σιρόπι και το ρίχνουμε πολύ ζεστό πάνω στα κρύα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 1-2′ μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα ανάποδα (ώστε να είναι κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω).

Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Tips

Καμιά φορά βάζουν στο κέντρο τους μισό καρύδι, αλλά αν μείνουν πολύ καιρό τα μελομακάρονα, μπορεί να μπαγιατέψει και να μη μυρίζει ωραία.

Τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο ή σε πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη.

Στο γαρνίρισμα, συνήθως μπαίνει και καβουρδισμένο σουσάμι.

Πηγή: gourmelia.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Παραδοσιακά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για το μέλωμα

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι

Για το πασπάλισμα

  • καρυδόψιχα χοντροτριμμένη

 

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και την Καστανή Ζάχαρη FYTRO για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.
Κοσκινίζετε το Μπέικιν Πάουντερ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το ρίχνετε λίγο – λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα. Πατάτε την επιφάνειά τους στον τρίφτη του τυριού ή τα τρυπάτε με πιρούνι σε 3 μεριές.

Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο ταψί και τέλος τα τοποθετείτε σε στρώσεις σε πιατέλα πασπαλίζοντας κάθε στρώση με καρυδόψιχα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Παραδοσιακά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

3 φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
½ φλυτζ. κονιάκ ή ρακή
1 κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
2 κουτ.γλυκού baking powder
1 κουτ.σούπας κανελογαρύφαλλα
9 φλιτζ. αλεύρι (περίπου, όσο πάρει)
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1½ ποτήρι νερό
1½ ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder.

Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.

Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ ή τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.

Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα “γυρίζουμε” πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα με κουπάτ.

Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30′.

Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βράζουμε εντωμεταξύ το σιρόπι και το ρίχνουμε πολύ ζεστό πάνω στα κρύα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 1-2′ μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα ανάποδα (ώστε να είναι κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω).

Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Tips

Καμιά φορά βάζουν στο κέντρο τους μισό καρύδι, αλλά αν μείνουν πολύ καιρό τα μελομακάρονα, μπορεί να μπαγιατέψει και να μη μυρίζει ωραία.

Τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο ή σε πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη.

Στο γαρνίρισμα, συνήθως μπαίνει και καβουρδισμένο σουσάμι.

Πηγή: gourmelia.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Παραδοσιακά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για το μέλωμα

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι

Για το πασπάλισμα

  • καρυδόψιχα χοντροτριμμένη

 

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και την Καστανή Ζάχαρη FYTRO για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.
Κοσκινίζετε το Μπέικιν Πάουντερ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το ρίχνετε λίγο – λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα. Πατάτε την επιφάνειά τους στον τρίφτη του τυριού ή τα τρυπάτε με πιρούνι σε 3 μεριές.

Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο ταψί και τέλος τα τοποθετείτε σε στρώσεις σε πιατέλα πασπαλίζοντας κάθε στρώση με καρυδόψιχα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Παραδοσιακά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

3 φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
½ φλυτζ. κονιάκ ή ρακή
1 κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
2 κουτ.γλυκού baking powder
1 κουτ.σούπας κανελογαρύφαλλα
9 φλιτζ. αλεύρι (περίπου, όσο πάρει)
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1½ ποτήρι νερό
1½ ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder.

Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.

Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ ή τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.

Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα “γυρίζουμε” πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα με κουπάτ.

Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30′.

Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βράζουμε εντωμεταξύ το σιρόπι και το ρίχνουμε πολύ ζεστό πάνω στα κρύα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 1-2′ μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα ανάποδα (ώστε να είναι κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω).

Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Tips

Καμιά φορά βάζουν στο κέντρο τους μισό καρύδι, αλλά αν μείνουν πολύ καιρό τα μελομακάρονα, μπορεί να μπαγιατέψει και να μη μυρίζει ωραία.

Τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο ή σε πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη.

Στο γαρνίρισμα, συνήθως μπαίνει και καβουρδισμένο σουσάμι.

Πηγή: gourmelia.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Παραδοσιακά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

Για το μέλωμα

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη FYTRO
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι

Για το πασπάλισμα

  • καρυδόψιχα χοντροτριμμένη

 

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και την Καστανή Ζάχαρη FYTRO για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.
Κοσκινίζετε το Μπέικιν Πάουντερ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το ρίχνετε λίγο – λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα. Πατάτε την επιφάνειά τους στον τρίφτη του τυριού ή τα τρυπάτε με πιρούνι σε 3 μεριές.

Λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο ταψί και τέλος τα τοποθετείτε σε στρώσεις σε πιατέλα πασπαλίζοντας κάθε στρώση με καρυδόψιχα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Παραδοσιακά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

3 φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
½ φλυτζ. κονιάκ ή ρακή
1 κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
2 κουτ.γλυκού baking powder
1 κουτ.σούπας κανελογαρύφαλλα
9 φλιτζ. αλεύρι (περίπου, όσο πάρει)
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1½ ποτήρι νερό
1½ ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder.

Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.

Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ ή τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.

Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα “γυρίζουμε” πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα με κουπάτ.

Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30′.

Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βράζουμε εντωμεταξύ το σιρόπι και το ρίχνουμε πολύ ζεστό πάνω στα κρύα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 1-2′ μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα ανάποδα (ώστε να είναι κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω).

Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Tips

Καμιά φορά βάζουν στο κέντρο τους μισό καρύδι, αλλά αν μείνουν πολύ καιρό τα μελομακάρονα, μπορεί να μπαγιατέψει και να μη μυρίζει ωραία.

Τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο ή σε πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη.

Στο γαρνίρισμα, συνήθως μπαίνει και καβουρδισμένο σουσάμι.

Πηγή: gourmelia.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Παραδοσιακά μελομακάρονα

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

3 φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ζάχαρη
½ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
½ φλυτζ. κονιάκ ή ρακή
1 κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
2 κουτ.γλυκού baking powder
1 κουτ.σούπας κανελογαρύφαλλα
9 φλιτζ. αλεύρι (περίπου, όσο πάρει)
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

1½ ποτήρι νερό
1½ ποτήρι ζάχαρη
1½ ποτήρι μέλι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το baking powder.

Σ’ ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα.

Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα κουταλάκι, μέχρι να φουσκώσει η σόδα. ΠΡΟΣΟΧΗ, η σόδα θα φουσκώσει ξαφνικά και θα ξεχειλίσει από το φλιτζάνι, γι’ αυτό κάντε τη διαδικασία πάνω από το μπολ, ώστε να χυθεί μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ ή τη ρακή και τα κανελογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε με το χέρι. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται ωραία.

Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα “γυρίζουμε” πάνω σε ένα ανάποδο πιατάκι ή σε ξύστρα λεμονιού ή ότι μας αρέσει. Επίσης μπορούμε να τους δώσουμε σχήμα με κουπάτ.

Τα τοποθετούμε σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακάρονα έχουν ήδη αρκετό λάδι. Αφήνουμε λίγο περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 20-25′ (στον αέρα). Αν θέλουμε να το ψήσουμε πάνω-κάτω (σε αντιστάσεις) θα βάλουμε το φούρνο στους 180° για 30′.

Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βράζουμε εν τω μεταξύ το σιρόπι και το ρίχνουμε πολύ ζεστό πάνω στα κρύα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε 1-2′ μέσα στο σιρόπι να μελώσουν αρκετά (αν δεν τα θέλουμε πολύ μελωμένα, τα αφήνουμε λιγότερο) και τα τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα ανάποδα (ώστε να είναι κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω).

Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Tips

Καμιά φορά βάζουν στο κέντρο τους μισό καρύδι, αλλά αν μείνουν πολύ καιρό τα μελομακάρονα, μπορεί να μπαγιατέψει και να μη μυρίζει ωραία.

Τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο ή σε πιατέλα σκεπασμένη με μεμβράνη.

Στο γαρνίρισμα, συνήθως μπαίνει και καβουρδισμένο σουσάμι.

Πηγή: gourmelia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο