Σε ανάρτησή του ο Μετεωρολόγος Γρηγόρης Αρναούτογλου αναφέρει:
Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου SO2 της 17ης στη σειρά έκρηξης της Αίτνας μαζί με το λοφίο της κινήθηκαν τις τελευταίες ώρες ανατολικότερα, πάνω από την Κρήτη στροβιλιζόμενες γύρω απο το εαυτό τους, σε σχήμα σαλιγκαριού όπως φάνηκε σήμερα από τους δορυφόρους και πάνω από τα Δωδεκάνησα Πηγή: Copernicus, Sentinel5p.
Για τις οποίες συνέπειες, αν υπάρχουν, όσοι είναι ειδικοί θα ήταν καλό να μας διαφωτίσουν!
Στο θέμα παρενέβη η κ. Δέσποινα Μαριδάκη η οποία σημειώνει:
Σε περίπτωση βροχής θα είχαμε όξινη βροχή.
Ο όρος όξινη βροχή αναφέρεται στην παρουσία σε αυτήν όξινων διαλυμένων ρύπων, δηλαδή ουσιών (αερίων ή μη) που δεν αποτελούν φυσιολογικά χαρακτηριστικά της καθαρής ατμόσφαιρας, αλλά είναι προϊόντα ανθρώπινης δραστηριότητας ή άλλων ρυπογόνων αιτιών (π.χ. ηφαιστειακής δραστηριότητας).
Επειδή τα διάφορα καυσαέρια ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και οι γαιάνθρακες, περιέχουν συχνά (όξινα) οξείδια του θείου και του αζώτου, μεταξύ άλλων, παράγεται όξινη βροχή που περιέχει σε διάλυση τα αντίστοιχα οξέα.
H όξινη βροχή επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα που ποικίλουν ανάλογα με την οξύτητα, την οξειδωτικότητα, τη συγκέντρωση σε τοξικές ουσίες, την ποσότητα, τη διάρκεια και τη σύνθεση του εδάφους που πέφτουν σε οικοσύστηματα, καλλιέργειες, πολιτιστικά μνημεία και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών (π.χ. αυτοκίνητα).
Οι βαριές επιπτώσεις του φαινομένου ανάγκασαν, τα τελευταία χρόνια, πολλές κυβερνήσεις να επιβάλλουν νόμους και άλλα μέτρα με σκοπό τη μείωση, τουλάχιστον, του φαινομένου και άρα των επιπτώσεών του.