Συστατικά
250 γρ. μέλι
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. καρύδια
150 γρ. αμύγδαλα
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
150 γρ. φουντούκια
100 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. πορτοκάλι γλασέ
100 γρ. σύκα, αποξηραμένα
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 πρέζα πιπέρι, μαύρο
1 πρέζα γαρίφαλο
Μέθοδος Εκτέλεσης
To «panforte» σημαίνει «δυνατό ψωμί». Αυτό το γλυκό σνακ με ξηρούς καρπούς που θυμίζει μπάρες, πρωτοεμφανίστηκε το Μεσαίωνα στη Σιένα της Ιταλίας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα ταψάκι, βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε το πορτοκάλι γλασέ και τα σύκα σε μικρό καρέ 1 x 1 εκ.
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τους ξηρούς καρπούς που έχουν κρυώσει, το πορτοκάλι, τα σύκα, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Σε αυτό το σημείο προσέχουμε να μην ανεβάσουμε τη θερμοκρασία πολύ γιατί το μέλι καίγεται εύκολα και χάνει τα αρώματα και τη θρεπτική του αξία.
Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και την προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Ρίχνουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Τοποθετούμε από πάνω ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 20 εκ.
Μέσα στο κουπάτ, ρίχνουμε το τελικό μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 130 βαθμούς για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε το κουπάτ και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com