Στις 8.000 με 9.000 μονάδες, ανά περίπτωση βαθμολογικού πεδίου, αναμένεται να διαμορφωθεί ο πήχυς εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των πληροφοριών σχετικά με τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών – από βαθμολογικά κέντρα, σχολεία και φροντιστήρια – με την συνδρομή στην «Κ» του μαθηματικού αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη.
Υπενθυμίζεται ότι οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Για τα στατιστικά των βαθμολογιών και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμείνουν έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Θα ακολουθήσει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.
Εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο
Ως προς το τελευταίο σκέλος, με βάση την παραπάνω αξιολόγηση μπορούν να εκφραστούν και οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο.
- Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών), δεν αναμένονται ιδιαίτερες αυξομειώσεις συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα.
- Στο 2ο πεδίο (θετικών επιστημών) η μείωση των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι θα περιορίσει την όποια ανοδική τάση στις μικρές και μεσαίες σχολές, ωστόσο προβλέπεται άνοδος βάσεων στο «ρετιρέ».
- Στο 3ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος των βάσεων, καθώς πέρσι κατεγράφη ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών σχολών.
- Στο 4ο πεδίο (οικονομίας -πληροφορικής) επίσης αναμένεται γενική, αλλά όχι κατακόρυφη άνοδος. Η ανοδική τάση οφείλεται αφενός στον αυξανόμενο, κάθε χρόνο, αριθμό υποψηφίων που επιλέγουν το συγκεκριμένο πεδίο, αλλά και στα ευκολότερα θέματα των Μαθηματικών.
Υπενθυμίζεται ότι στις φετινές Πανελλαδικές συμμετείχαν συνολικά 92.090 υποψήφιοι (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) για τις συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων (δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις στρατιωτικές και άλλων σχολών).
Πηγή: kathimerini.gr