Της Μαρίας Μαυρουδή
Παναγία μου παρηγόρησε με . Πόσες φορές δεν έχουμε την ανάγκη να ζήσουμε την Παρηγοριά από την σπλαχνική Μητέρα την Παναγία μας. Εκείνη τη γλυκιά μορφή που ανοίγει την αγκαλιά της για να μας δεχτεί και να απαλύνει κάθε πόνο της ψυχής μας. Της Παναγιάς της Παραμυθίας λοιπόν σήμερα. Της Παναγίας της Παρηγορήτριας η οποία με το τρυφερό Της βλέμμα διώχνει μακριά κάθε πόνο της ψυχής μας.
Η θαυματουργή αυτή εικόνα αρχικά ήταν τοιχογραφία που βρισκόταν στο Καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
. Όπως αναφέρει η παράδοση στις 21 Ιανουαρίου αρχές του 14 ου αιώνα οι πατέρες ετοιμάζονταν να αποσυρθούν στα κελιά τους ανοίγοντας την πύλη της Μονής. Όμως δεν γνώριζαν ότι έξω από αυτή παραμόνευαν οι πειρατές και περίμεναν την ευκαιρία για να εισβάλλουν, καταστρέφοντας τα πάντα. Μέσα στο ναό βρισκόταν ο Ηγούμενος που προσευχόταν. Ξαφνικά άκουσε μία φωνή που δεν έμοιαζε ανθρώπινη. Αμέσως κατάλαβε ότι η Παναγία του έλεγε να μην ανοίξουν την πύλη της Μονής αλλά να ανέβουν στα τείχη και να διώξουν τους πειρατές. .
Η Παναγία ήταν ζωντανή. Το βρέφος που κρατούσε στα χέρια της ο Ιησούς κίνησε το δεξί του χέρι κλείνοντας το στόμα της Μητέρας του στρέφοντας σ’ αυτή το όμορφο και φωτεινό πρόσωπό του. Με τη γλυκιά παιδική φωνή συμβούλεψε τη μητέρα του να μην τους προειδοποιήσει αλλά να τους αφήσει να τιμωρηθούν αφού οι ίδιοι αμελούσαν τα μοναχικά τους καθήκοντα. Τότε η Αγαπημένη Μητέρα αφού αγκάλιασε το μονάκριβό της επανέλαβε τα ίδια λόγια . Την τρίτη φορά αφού τους προειδοποίησε ξανά τους ζήτησε να μετανοήσουν γιατί το μωρό της ήταν στενοχωρημένο μαζί τους, αποκαταστάθηκαν μάνα και γιος πάλι σαν εικόνα. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν και οι υπόλοιποι Πατέρες και στράφηκαν όλοι μαζί στη Θαυματουργή εικόνα. Η παράσταση της εικόνας είχε μεταμορφωθεί και δεν θύμιζε σε κάτι την παλαιά μορφή της. Η Παναγία εικονίζεται να κρατάει το χέρι του Χριστού κάτω από το στόμα της κλίνοντας το κεφάλι της δεξιά για να το αποφύγει. Στο πρόσωπό της εκφράζεται η απέραντη επιείκεια, η αγάπη και η μητρική στοργή. Αντίθετα ο Χριστός αν και βρέφος παριστάνεται με αυστηρό πρόσωπο ως Κριτής. .
Η εικόνα επειδή κατασκευάστηκε με τη Χάρη του Θεού μετά τη Θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας για της διάσωση της Μονής. πήρε το όνομα Παναγία Παραμυθία δηλαδή Παρηγορήτρια.
Ας έχουμε την Ευλογία της και την Παρηγοριά Της σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας που εύχομαι να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ.