Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Κάθε μέρα την επικαλούμαστε να σταθεί στο πλάι μας και να μας βοηθήσει σε οποιαδήποτε δυσκολία ή πρόβλημα αντιμετωπίζουμε.
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες με τις παρακλήσεις που κάνουμε για εκείνη κάθε απόγευμα την επικαλούμαστε να μην μας ξεχάσει ποτέ αλλά να ανοίξει τη στοργική αγκαλιά της και να μας κλείσει μέσα προσφέροντας μας ασφάλεια και προστασία.
Καλά καταλάβατε. Αναφέρομαι στην Αγαπημένη Μητέρα όλων μας την Παναγία μας.
Εκείνη τη γλυκιά κ τρυφερή μορφή που μας χαρίζει απλόχερα ηρεμία κ ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.
Όλοι μας αγαπάμε με όλη τη δύναμη της ψυχή μας την Αγαπημένη Μητέρα και για το λόγο αυτό της έχουμε δώσει διάφορα ονόματα τα Θεοτοκωνύμια όπως αλλιώς λέγονται τα οποία ξεπερνούν τα πεντακόσια, και είναι βγαλμένα είτε από τους ύμνους, είτε από τον τρόπο που έχει αγιογραφηθεί ή εξαιτίας του τόπου που βρίσκεται η εικόνα Της, ενώ κάποια άλλα βγαίνουν από την τεχνοτροπία ή το όνομα του κτήτορα του ναού, από το μήνα που γιορτάζει ή τα θαύματα που έχουν γίνει.
Δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστή όμως είναι μοναδική στην Ελλάδα η Παναγία η Αγρότισσα που βρίσκεται έξω από το Ελατοχώρι Πιερίας.
Το σημείο που χτίστηκε ο ναός, θεωρείται η καρδιά των καλλιεργητικών εκτάσεων όλων των ντόπιων αγροτών.
Τα πολύ παλιά χρόνια, οι αγρότες έφευγαν για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες από το χωριό τους και έμεναν σε πρόχειρες καλύβες αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να πηγαινοέρχονται καθημερινά πίσω στο χωριό.
Για το λόγο αυτό έχτισαν προς Τιμήν Της το συγκεκριμένο το ναό, ο οποίος γιορτάζει την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα όχι μόνο των Γενεθλίων της Παναγίας αλλά και ημερομηνία που τυπικά τελείωνε και η αγροτική δραστηριότητα κυρίως του καπνού που καλλιεργούσαν τότε.
Η Πρεσβυτέρα των Ουρανών αλλά και των καλλιεργειών η Μάνα με τη μεγάλη αγκαλιά να κλείσει μέσα της όλες τις αγωνίες και το άγχος των καλλιεργητών και των αγροτών προστατεύοντας τις καλλιέργειες τους και φροντίζοντάς τις ανάλογα ώστε να αποδώσουν καλούς καρπούς.
Το στοργικό Της βλέμμα να περιπολεί πάντα όχι μόνο τις καλλιέργειες αλλά και όλο τον κόσμο.