Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Η Παναγία μας, όπως είναι άλλωστε γνωστό, φέρει πολλά ονόματα. Ένα απ’ αυτά που της προσδίδουμε είναι και Γοργοεπήκοος. Πρόκειται για μία Βυζαντινή προσωνυμία της Θεοτόκου, η οποία σημαίνει «από ψηλά σπεύδουσα και ταχεία βοήθεια»…
Η Παναγία η Γοργοεπήκοος θεωρείται πολύ θαυματουργή και το κυριότερο, υπακούει γοργά το «αίτημα» των πιστών Της που την επικαλούνται με πίστη. Γιατρεύει από διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά, φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, ανθρώπους, προστατεύει όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, λυτρώνει όσους αιχμαλωτίζονται, θεραπεύει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, ανορθώνει παράλυτους, χαρίζει φως σε τυφλούς, θεραπεύει από θανατηφόρες ασθένειες και γενικά θεραπεύει όπου ο πιστός υποφέρει και «νοσεί»…
Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.
Πρόκειται για μια αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της. Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε αρκετά συχνά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου». Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.
Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.
Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της.
Κάθε κερί που θα ανάψουμε , κάθε προσευχή κ κάθε δέηση που θα κάνουμε και μια γοργή υπακοή… απέναντι στα θέλω της ψυχής μας Ας Την επικαλούμαστε πάντοτε με ευλάβεια και ας Την πανηγυρίζουμε με κάθε μεγαλοπρέπεια την ημέρα της εορτής Της, την 1η Οκτωβρίου.
Γνωρίζοντας λοιπόν καλά ότι η Αγαπημένη Μητέρα του Κυρίου αλλά και όλων μας , μεριμνά γοργά για τη σωτηρία αναδίδοντας τη Χάρη Της σε όλους όσους την επικαλούνται, εύχομαι να είναι η αιώνια προστασία μας και το καθημερινό στήριγμά κάθε βήματος της ζωής μας.